ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Τα ψέμματα για την Ελληνική Οικονομία


"Κανένα μεγάλο εθνικό χρέος δεν πληρώθηκε ποτέ ούτε αντιμετωπίστηκε με κάποιον άλλο τρόπο, εκτός από την άρνηση της αποπληρωμής του". Φράνσις Γουόκερ (οικονομολόγος 19ος αι.)

1ο ψέμα: "Οι τράπεζες είναι ισχυρές, απόδειξη ότι κάνουν προσφορές για αγορές και συγχωνεύσεις όπως αυτή της Πειραιώς".

Τι να πούμε όταν ακούμε τέτοιες βλακείες; Η αλήθεια είναι ότι αν οι τράπεζες ήταν ισχυρές δεν θα χρειαζόταν να εξαγοράσουν την Αγροτική τράπεζα ή το ΤΤ ούτε να προχωρήσουν εσπευσμένως σε συγχωνεύσεις καθώς πλησιάζουν τα stress tests. Εδώ δεν περνάει τα στρες τεστ η ΗYPO θα τα περάσουν οι δικές μας; Οι τράπεζες μας είναι καρά χρεοκοπημένες και....
πάνε κάθε τέλος του μήνα για χρηματοδότηση στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα σαν επαίτες με απλωμένο χέρι. Ταυτόχρονα ψάχνουν πώς θα συγχωνευτούν με υγιείς δημόσιες τράπεζες (ναι καλά ακούσατε, υγιείς δημόσιες τράπεζες όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) για να απομυζήσουν τα κεφάλαιά τους και να ρεφάρουν... Και όλα αυτά μετά από τεράστιες χρηματοδοτήσεις που πήραν από το κράτος, χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα έφταναν για να εξαγοράσει το κράτος όλες τις τράπεζες δύο και 3 φορές, αλλά παραδόξως αντί να τις εξαγοράσει τους χαρίζει ακόμη περισσότερα (βλέπε ΤΤ). Οι ελληνικές κυβερνήσεις ήδη θα έπρεπε να είναι ποινικά υπόλογες.


2ο ψέμα: "Η Ελλάδα πούλησε έντοκα γραμμάτια, ξαναβγήκε στις αγορές και άρα τα αποτελέσματα της οικονομίας δείχνουν ότι βγαίνουμε από το τούνελ".

Πω, πω τι ψέμα! Αυτό και αν είναι ψεματάρα: δείτε τι λέει σήμερα η Ζέζα Ζήκου για τα έντοκα γραμμάτια. Επιπλέον απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι ακόμη στην κατηγορία των "φαλιμέντων", είναι ότι τα σπρέντς όχι μόνο δεν αποκλιμακώθηκαν ούτε μια μονάδα αλλά ανέβηκαν ακόμη περισσότερο, δείχνοντας ότι πάμε χειρότερα από ότι πριν 2 μήνες.

3ο ψέμα: "Το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν οι προσλήψεις". ...
Η αλήθεια είναι ότι οι προσλήψεις αυτές ήταν εποχιακές και πρόσκαιρες καθώς το διάστημα αυτό προσλαμβάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Αν αφαιρέσουμε αυτές τις εποχικές προσλήψεις, η απασχόληση όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε με ρυθμούς εντυπωσιακούς. Και η αυξημένη ανεργία δείχνει να συνεχίζεται να αυξάνεται με αυξητικούς ρυθμούς.

4ο ψέμα: "Το έλλειμμα μειώθηκε εντυπωσιακά και αυτό δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν".

Όντως το έλλειμμα μειώνεται εντυπωσιακά αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή το δημόσιο δεν πληρώνει! Έχει κηρύξει άτυπη μερική στάση πληρωμών. Ακολουθούμε μια πορεία κατάρρευσης εκ των έσω. Επιπλέον, η μείωση του ελλείμματος δεν λέει απολύτως τίποτα, απόλυτη απόδειξη είναι η Ιρλανδία. Η περίπτωση της Ιρλανδίας η οποία ενώ ακολούθησε μια πορεία σαν τη δική μας και υποβαθμίστηκε πρόσφατα για δεύτερη φορά φέτος δείχνει ότι τα μαρτυριά τους (μας) δεν έχουν τέλος και οι συνταγές του ΔΝΤ είναι για κλάματα.

Επιπλέον, δεν είναι η μείωση του ελλείμματος που πρέπει να μας απασχολεί και στο οποίο υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης αλλά η ανάπτυξη, γιατί όσο η ανάπτυξη μειώνεται τόσο αυξάνεται το Δημόσιο Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, και αυτός είναι ο δείκτης που μετράει "στην τελική". Όσο λοιπόν το έλλειμμα μειώνεται τόσο και η ανάπτυξη σπρώχνεται προς τα κάτω με αποτέλεσμα ενώ φαίνεται ότι τα πράγματα επιφανειακά καλυτερεύουν και πιάνουμε τους στόχους, στην ουσία απομακρυνόμαστε από αυτούς.

5ο ψέμα: "Το ΑΕΠ θα μειωθεί λιγότερο από -4% που ήταν η πρόβλεψη τον Μάιο".

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αφού είδε και απόειδε αποφάσισε να εφαρμόσει της Αλογοσκούφιες μεθοδεύσεις. Έτσι, έχει προγραμματίσει σε συνεργασία με την ΕΕ να κάνει νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ που θα μας εμφανίσει τεχνητά πιο πλούσιους, κάτι σαν αυτό που είχε κάνει και ο Αλογοσκούφης πριν μερικά χρόνια με την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Αυτό θα επιφέρει μια τεχνητή βελτίωση του ΑΕΠ που όμως ακόμη και η ΕΕ δέχεται σε αυτήν τη φάση γιατί αυτή τη φορά τα χάλια μας τα πληρώνουν και εκείνοι. Ας μην παραμυθιαζόμαστε όμως και σαν να ήμασταν εντελώς άσχετοι.

6ο ψέμα: "Η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία".

Η Μέρκελ ήδη μας έχει ράψει το κοστούμι μας και όλοι οι έγκυροι και έγκριτοι αναλυτές που διαβάζουν όλοι, ξέρουν ότι σε 3 χρόνια το χρέος μας δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Η Ελλάδα έτσι, καταρρέει σταδιακά προς τα μέσα. Αντί ο χάρτινος πύργος να πέσει εξωτερικά πέφτει προς τα μέσα αφήνοντας ένα άδειο εξωτερικό κέλυφος. Η ανεργία αυξάνεται, το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά έχει στερέψει, το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να συντηρήσει την ελληνική οικονομία, η ανάπτυξη μειώνεται, το δημόσιο χρέος, παρόλο που τα ελλείμματα μειώνονται, αυτό αυξάνει ταχέως. Η χρεοκοπία άτυπα έχει συμβεί. Θα συμβεί όμως και τυπικά σε δύο φάσεις, μια συνειδητή "αναδιάρθρωση χρέους" για τους κυρίους και μια μεγαλοπρεπή χρεοκοπία που ήδη είναι σε εξέλιξη για την πλέμπα.

7ο ψέμα: "Δεν θα παρθούν νέα μέτρα".

Καταρχήν, ο πληθωρισμός ανεβαίνει και αυτό είναι το χειρότερο νέο μέτρο από όλα! Συνεπώς όταν ο Παπακωνσταντίνου λέει "δεν θα παρθούν νέα μέτρα" θα έπρεπε εκείνη την ώρα να φάει μια σάπια ντομάτα κατάμουτρα. Το πραγματικό εναπομείναν εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται ακόμη περισσότερο λόγω πληθωρισμού, αυτό δημιουργεί συνθήκες επιπλέον λιτότητας και μείωσης των εισοδημάτων κάτι που εξυπηρετεί σε πρώτη φάση το ΔΝΤ και την κυβέρνηση. Όμως ο στόχος του ΔΝΤ είναι να πέσει ακόμη περισσότερο το εισόδημα ώστε να ισορροπήσει η οικονομία σε νέα χαμηλότερα επίπεδα μισθών-τιμών, και συνεπώς θα υπάρχει συνεχή πίεση και για νέα άμεσα μέτρα μέχρι τελικής πτώσεως. Από την άλλη μεριά, όσο η ανάπτυξη μειώνεται η κυβέρνηση θα αναγκάζεται να βρει νέους τρόπους για να επιβάλλει νέα άμεσα μέτρα (π.χ. νέους φόρους). Το τελικό "κοστούμι" για έναν μισθωτό του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, είναι να φτάσει το πραγματικό του εισόδημα σε τιμές 2007 στα επίπεδα των 400-500 ευρώ. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει ονομαστικά αντιληπτό από όλους καθώς στις μειώσεις μισθών που έγιναν και θα γίνουν ακόμη θα πρέπει να προσθέσουμε και όλες τις άλλες επιβαρύνσεις (π.χ. τιμολόγια ΔΕΗ που έχουν τάση προς διπλασιασμό, φόρους, τέλη, αυξήσεις στα εισιτήρια κτλ). Αν τα υπολογίσει κανείς όλα αυτά το 2012 ο μισθός των π.χ. 1400 καθαρών ευρώ του 2007 θα έχει φτάσει στα περίπου 500 πραγματικά ευρώ σε τιμές 2007.

8ο ψέμα: "Και να μην υπήρχε το ΔΝΤ θα έπρεπε να το εφεύρουμε γιατί πρέπει να ζούμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας".

Η αλήθεια είναι ότι ο λαός δίνει τα ρέστα του για να πληρώσει τις αλητείες μερικών εκατοντάδων χιλιάδων φοροφυγάδων, μερικών χιλιάδων απατεώνων και ενός διεφθαρμένου κράτους και πολιτικού συστήματος που είχε αχρηστεύσει τον δημόσιο τομέα και τους εισπρακτικούς του μηχανισμούς. Και όλοι αυτοί που έτρωγαν με χρυσά πιρούνια θα συνεχίσουν να τρώνε όσο ο λαός θα υποφέρει τα επόμενα 20 χρόνια, γιατί το κράτος στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την διαφθορά. Ο λαός στην τελική, πληρώνει μερικές χρυσές οικογένειες, μερικούς χρυσούς επιχειρηματίες και κάποιες ελίτ μαζί με τους ακόλουθούς τους στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

9ο ψέμα: "Το ασφαλιστικό δεν ήταν έτσι ή αλλιώς βιώσιμο, τώρα με τις αλλαγές εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος".

Αυτοί που τα λένε αυτά θα πρέπει να κλειστούν σε φρενοκομείο! Μπορεί το ασφαλιστικό να μην ήταν βιώσιμο αλλά α) οι αλλαγές έγιναν χωρίς καμία προϋπόθεση διαλόγου και οι αλλαγές ήταν εξοντωτικές, β) αν δεν είχαν φαγωθεί τόσα χρήματα σε επισφαλείς επενδύσεις τα μέτρα θα ήταν πολύ πιο ήπια. Αρκεί κάποιος να κοιτάξει το χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων του ΙΚΑ τον Δεκ 2009 σε σχέση με σήμερα, οι απώλειες είναι κοντά στο 20%-30%, μόνο ξαναλέω το τελευταίο 6μηνο! Υπολογίστε τώρα τα τελευταία 2 χρόνια...Το αποτέλεσμα είναι ότι οι συντάξεις καταργήθηκαν ντε φάκτο. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα υπάρχει ένας φορέας από όπου θα πάρει σύνταξη ποτέ. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως ιδιωτικοί φορείς ασφάλισης επίσης χρεοκόπησαν. Έτσι, ούτε και με την ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί κάποιος να ελπίζει ότι κρατάει το μέλλον στα χέρια του και να κάνει κάποιες θυσίες που μπορεί να πιάσουν τόπο. Αιτία; Η μη ύπαρξη αυστηρών ελέγχων τουλάχιστον στις επενδύσεις και στα ρίσκα που αναλαμβάνουν τουλάχιστον οι ασφαλιστικοί και τραπεζικοί οργανισμοί. Οι διευθυντές αυτών των εταιρειών που κρατάνε στα χέρια τους τις ιδιωτικές ή δημόσιες συντάξεις εκατομμυρίων ανθρώπων αντί να ελέγχονται ακόμη και για πότε πάνε για κατούρημα, είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ανεξέλεγκτοι.

Τελος, μην ξεχνάμε ότι έως τώρα οι μεγάλοι επιχειρηματίες και τράπεζες δεν έχασαν τίποτα, ο λαός χρηματοδοτεί την τεράστια απληστία τους και τα επιπόλαια ανοίγματα που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται κανένα φως πουθενά καθώς κανένας δεν μετανιώνει για τίποτα και όλα συνεχίζουν όπως πριν. Τίποτα δεν άλλαξε. Τουλάχιστον όμως να μην κοροιδεύουν με τα χοντροειδή τους ψέματα τον κόσμο που δεν γνωρίζει .

Γι' αυτό ο λαός ζει αποκοιμισμένος, λόγω των ψεμάτων που του πλασάρουν. Γι' αυτό λέω, δεν γουστάρουμε άλλα ψέματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...