ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Β. Παπανδρέου προς Παπακωνσταντίνου: "Με αντιμετώπισες σαν ούφο"

 

Της Μαρίνας Μάνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο, από τους υπουργούς Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση, Δημήτρη Ρέππα, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λούκα Κατσέλη.

Μέχρι στιγμής έχει μιλήσει μόνο ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος εμφανίστηκε αυτοκριτικός («κάναμε λάθη και είχαμε αστοχίες») και ανοιχτός στο να χαλαρώσουν κάποια από τα σκληρά μέτρα. Δήλωσε ωστόσο ότι εξοργίζεται όταν ακούει την κατηγορία ότι η κυβέρνηση απέτυχε, απαριθμώντας ένα προς ένα τα μέτρα που ελήφθησαν και τους  λόγους για τους οποίους κάποια δεν απέδωσαν. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έφερε ως παράδειγμα τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τα τελευταία πέντε χρόνια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 2009 το έλλειμμα ήταν 31 δισ. ευρώ και το 2010 2 δισ. "για να ξέρουμε τι λέμε", όπως τόνισε. Επίσης, ανέφερε τα σημεία σύγκλισης με τις προτάσεις της ΝΔ λέγοντας ότι θα επιμείνει στο να υπάρξει συναίνεση επ΄αυτών.

Οι περισσότεροι βουλευτές απ’ όσους έχουν μιλήσει ζήτησαν, είτε σε έντονο ύφος είτε σε ήρεμο, εξηγήσεις για τους λόγους που δεν απέδωσε η πολιτική σε αυτό τον ένα χρόνο και εγγυήσεις ότι θα αποδώσουν τα νέα μέτρα.

Τον τόνο, όπως αναμενόταν, έδωσε η Βάσω Παπανδρέου, η οποία άσκησε σκληρή κριτική στο οικονομικό επιτελείο, και προσωπικά στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Ήρθα στο γραφείο σου το Νοέμβριο του 2009, σου μίλησα για την ανάγκη να ληφθούν αμέσως μέτρα και εσύ με αντιμετώπισες σαν ούφο», ήταν η φράση της.

Η κυρία Παπανδρέου (η οποία είναι πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής), κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετώπισε την κρίση με σχέδιο «ούτε πέρσι, ούτε φέτος», τόνισε ότι η ακριβή δανειοδότηση μιας φτωχής χώρας δεν οδηγεί πουθενά και σε ακόμα πιο εξοργισμένο ύφος πρόσθεσε: «Αυτά που κάνετε έχουν κοντά ποδάρια, αφήστε τα κόλπα». Χαρακτήρισε την περίφημη ανοιχτή διαβούλευση (opengov) «συγκάλυψη επιλογών κολλητών», ενώ αναφερόμενη στην κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο και απευθυνόμενη στους υπουργούς είπε ότι όποιος  εκβιάζει τον κοινοβουλευτισμό δολοφονεί τη δημοκρατία.

Πριν από λίγη ώρα ο παριστάμενος στην ενημέρωση βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης, ενεχείρισε επιστολή στον κύριο Παπακωνσταντίνου, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, με την οποία εκφράζει την σφοδρή του διαφωνία στο φορολογικό και προτείνει μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

Αντίθετος στο δημοψήφισμα εμφανίστηκε ο Κώστας Γείτονας, διότι όπως είπε είναι προθάλαμος εκλογών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε το επικοινωνιακό παιχνίδι διότι αντί να ενημερώνεται μέσω ενημέρωσης τα καταγγέλλει. Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος επανέφερε την πρότασή του για εισφορά αλληλεγγύης προκειμένου να μην μειωθεί το αφορολόγητο. Ο Παναγιώτης Κουρουπλής τόνισε ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι διευρύνεται το έλλειμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά «αδειάσαμε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσαμε τις πλατείες με κόσμο, ενώ αναφερόμενος στο περίφημο βίντεο με τα επιτεύγματα του κυβερνητικού 20μηνου που κυκλοφόρησε το Μαξίμου το Σαββάτο είπε ότι «φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το σύνθημα που ακούγεται στις διαδηλώσεις «να καεί... η Βουλή» επικαλούμενος τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ στη Γερμανία που έφερε το Χίτλερ στην εξουσία.

«Δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς αρμενίζουμε στραβά» είπε ο Εκτωρας Νασιώκας, υποστηρίζοντας  ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά κυβέρνηση εθνικής ενότητας με παραιτήσεις (νυν) υπουργών.

«Πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα;», ρώτησε η Έλενα Παναρίτη, εστιάζοντας στις δομικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει ακόμη. «Παίρνουμε νέα μέτρα επειδή δεν υπάρχει ανάπτυξη», τόνισε

«Οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι σε κατάθλιψη και οι άλλοι μισοί στις πλατείες» είπε ο Δημήτρης Καρύδης θέτοντας το ερώτημα τι θα γίνει εάν «έξω από τη Βουλή είναι μισό εκατομμύριο διαδηλωτές και εμείς μέσα ψηφίζουμε αμέριμνα το Μεσοπρόθεσμο».

«Κάποτε κάποιοι που κορόιδεψαν το λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν πάτε να ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά» ήταν η φράση – απειλή του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

«Δεν είμαστε λογιστές, ήρθαμε εδώ να μιλήσουμε πολιτικά για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο» τόνισε ο Γιάννης Αμοιρίδης. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να κατέβουμε όλοι στον κόσμο να τον πείσουμε για τις πολιτικές μας διότι «αν δεν περάσει το σχέδιο από τον κόσμο δεν θα περάσει ούτε από την Βουλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...