ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Το παγκόσμιο σχέδιο για τον έλεγχο των τροφίμων

Το παγκόσμιο σχέδιο για τον έλεγχο των τροφίμων

Τι κρύβεται πίσω από το διαβόητο διατροφικό κώδικα Codex Alimentarius

Τρώγοντας... έρχεται η όρεξη στα διάφορα υπερεθνικά κέντρα αποφάσεων, τα οποία ύστερα από την οικονομική υποδούλωση των λαών έχουν βάλει στόχο τον έλεγχο και της τροφής τους.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», ο διεθνής έλεγχος των τροφίμων επιτυγχάνεται μέσω του διαβόητου Codex Alimentarius, του παγκόσμιου διατροφικού κώδικα.

Αν και ο Codex Alimentarius λειτουργεί υπό τη σκεπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και συγχρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη του, ελάχιστη γνώση έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις για όσα μελετούν και αποφασίζουν οι διάφορες επιτροπές του Κώδικα σχετικά με τη διατροφή του πλανήτη.

Οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είτε της διατροφής είτε του φαρμάκου επιχειρούν, διαμέσου υπερεθνικών θεσμικών υποχείριών τους, να ελέγξουν πλήρως τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει η παγκόσμια κοινότητα.

Ήδη στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης καταγγέλλεται η απαγόρευση καλλιέργειας πατενταρισμένων σπόρων από ιδιώτες και η αντικατάσταση όλων των φυσικών ειδών με μεταλλαγμένα, ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε εθνική και ατομική αυτονομία και σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η τροφή.

Αρκετοί Έλληνες επιστήμονες, εξάλλου, φοβούνται πως πολύ γρήγορα και στη χώρα μας δεν θα μπορούμε να είμαστε κύριοι των φρούτων και των λαχανικών που παράγουμε.

Σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», οι διάφορες Επιτροπές του Codex Alimentarius εργάζονται συνεχώς. Στις αρχές Σεπτεμβρίου συνεδρίασε στην Πόλη του Μεξικού η αρμόδια Επιτροπή για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με τη συμμετοχή 40 κρατών-μελών, η οποία ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με την ομογενοποίηση της συσκευασίας και διάθεσης προϊόντων όπως το αβοκάντο, το ρόδι και τα φρούτα του πάθους.

Τα φυσικά προϊόντα στο απόσπασμα

Η ιστορία άρχισε από τα συμπληρώματα διατροφής και άλλα φυσικά θεραπευτικά προϊόντα, τα οποία περιέχουν υψηλές δόσεις βιταμινών και μετάλλων.

Αυτά λειτουργούν προληπτικά όσον αφορά σε ασθένειες, αλλά έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες τοξίνες και δηλητήρια από τον Κώδικα, με σκοπό να μειωθούν κατά πολύ οι επιτρεπόμενες δόσεις τους και να ενισχυθούν οι πωλήσεις των χημικών προϊόντων των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σε άλλο επίπεδο, περιθωριοποιούνται τρόφιμα τα οποία καταπολεμούν αλλεργίες ή την υπέρταση μόνο και μόνο επειδή δεν διαθέτουν την… εκλεκτή πιστοποίηση.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει σχηματιστεί μια «θετική» λίστα μόλις 18 επιτρεπόμενων θρεπτικών στοιχείων και ό,τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτή λογίζεται ως απαγορευμένο, ενώ κάθε είδος τροφής θα πρέπει να υφίσταται επεξεργασία με ακτινοβολία.

Αντιθέτως, προκρίνονται οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί, κοινώς τα μεταλλαγμένα, όπως οι αυξητικές ορμόνες, καθώς και τα υποκλινικά αντιβιοτικά στα βοοειδή και άλλα συνθετικά πρόσθετα τροφίμων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για την ανθρώπινη υγεία.

Την ίδια στιγμή, επιτρέπονται υψηλά επίπεδα της καρκινογόνους αφλατοξίνης στο γάλα, καθώς και επικίνδυνων εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Με βάση επίσης τον Κώδικα, οι σπόροι πρέπει να είναι πιστοποιημένοι και να χορηγούνται από εταιρείες.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Codex Alimentarius δεν είναι νομοθεσία, αλλά διεθνές όργανο το οποίο δημιουργήθηκε το 1961 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναπτύξει πρότυπα, κώδικες πρακτικής και κατευθυντήριες γραμμές για όλη τη διατροφική αλυσίδα, με σκοπό, υποτίθεται, την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την εξασφάλιση ορθών πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων.

Η βιοτεχνολογία, τα φυτοφάρμακα, τα πρόσθετα τροφίμων, οι μολυσματικές ουσίες είναι μερικά μόνο από τα θέματα που συζητούνται στις συνεδριάσεις των Επιτροπών του Κώδικα.

Πριν από κάθε συνεδρίαση του Codex Alimentarius πραγματοποιείται σύσκεψη στο Συμβούλιο της ΕΕ με τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών ώστε να διαμορφώνεται κοινή ευρωπαϊκή θέση στα υπό συζήτηση ή υπό υιοθέτηση κείμενα εργασίας, η οποία πρέπει να είναι, πάντως, σύμφωνη με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία.

Από ελληνικής πλευράς, εθνικό σημείο επαφής με τον Codex Alimentarius είναι ο ΕΦΕΤ.

Κύριοι στόχοι του ελληνικού φορέα είναι η διάχυση της πληροφορίας και η έγκαιρη ενημέρωση των εταίρων σε εθνικό επίπεδο, η διαμόρφωση εθνικής θέσης μέσω συντονιστικών συσκέψεων όλων των αρμοδίων φορέων και η δημόσια διαβούλευση των κειμένων εργασίας των Επιτροπών του Codex.

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί μια σειρά τυπικώς ή ουσιαστικώς αναγκαίων πιστοποιήσεων, οι οποίες «φωτογραφίζουν» τα συμφέροντα των ισχυρών παικτών στον τομέα του φαρμάκου και της διατροφής εις βάρος των μικρομεσαίων και οι οποίες έχουν υιοθετήσει αρχές του Codex Alimentarius.

Η ισχυρότερη πιστοποίηση παγκοσμίως θεωρείται το ISO 22.000, στο οποίο υπολογίζεται πως έχουν ήδη ενταχθεί περισσότερες από 10.000 ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μεγαλύτερες, αν και δεν έχει δημιουργηθεί σχετικό μητρώο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Νίκος Κατσαρός, σημειώνει στα «Επίκαιρα» πως ο Codex Alimentarius δεν συνεισφέρει στην ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά στόχος του είναι η προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών. 

ΠΗΓΗ:  http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...