ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ν.ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΑΣ:Η ευαισθητοποίησί μας στην καθεστωτική προπαγάνδα

Γεωργαντζάς.jpgΗ ευαισθητοποίηση μας στην καθεστωτική προπαγάνδα *

1) Δύο απλά πραγματάκια: το 'πολιτικό σύστημα' και το 'καθεστώς'.

Σύστημαμία οντότης μερών, που μέσω των αμοιβαίων αλληλεπιδράσεών τους, λειτουργούν συλλογικά προς το κοινόν τους συμφέρον.

Άρα, και ένα πολιτικό σύστημα ή πολίτευμα, επίσης είναι μία οντότης μερών, π.χ. θεσμών, που μέσω των αμοιβαίων αλληλεπιδράσεών τους λειτουργούν συλλογικά προς το κοινόν τους συμφέρον. Π.χ. ένα πολίτευμα μερικής αντιπροσωπεύσεως ή ένα πολιτικό σύστημα καθολικής αντιπροσωπεύσεως.

Καθεστώς: αποβλέπει όχι σε ένα κοινό ή συλλογικό συμφέρον, αλλά στο προσωπικό συμφέρον του μονάρχη ή των τυράννων. Π.χ., εκείνο της τυραννικής κομματοκρατίας που βιώνουμε τώρα.

2) Σε τι άλλο διαφέρουν ένα πολιτικό σύστημα ή πολίτευμα και ένα καθεστώς;

α) Εκτός από την επιδίωξι του κοινού τους συμφέροντος, τα μέρη ενός πολιτικού συστήματος ή πολιτεύματος, αλληλεπιδρούν αμοιβαία μεταξύ τους ενδογενώς, ενώ συνάμα αυτο-καθορίζονται και αυτο-θεσμίζονται.

β) Εκτός από την επιδίωξη του προσωπικού συμφέροντος του μονάρχη ή των τυράννων αυτού, ένα καθεστώς επιβάλλεται σε μία κοινωνία ανθρώπων εξωγενώς. ΄Ετσι η κοινωνία καθίσταται υποτελής στο καθεστώς και περιέρχεται σε απόλυτη ιδιωτεία.

3) Πόσον εμποτισμένες και εμποτισμένοι είμαστε όλες και όλοι μας από την καθεστωτική προπαγάνδα; Μερικά παραδείγματα!

α) Είναι άρδην χαρακτητιστική η συνέντευξις των 38" του Ηλία Κασιδιάρη, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013, την οποίαν παραθέτω σε εισαγωγικά:

Η.Κ.: «Το σύστημα έχει γελοιοποιηθεί με τους ψευδομάρτυρες που χρησιμοποιεί ...»

Εκείνο που μας αφορά εδώ είναι η εσκεμμένη χρήσις του όρου « σ ύ σ τ η μ α ». Αυτό είναι ένα τρανταχτό, απτό παράδειγμα της καθεστωτικής προπαγάνδας, ότι δηλαδή δήθεν ζούμε μέσασε, ή γύρω από, ένα πραγματικό πολιτικό σύστημα ή πολίτευμα.

Δημ.: «Πως αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου;»

Η.Κ.: «Αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό. Θα μιλάγαμε γιά πραγματική κατάργησι τουίδιου του πολιτεύματος ...»

Μέσα σε μία συνέντευξι 38" λοιπόν, ένα ενεργό μέλος του καθεστώτος προσπαθεί να μας πείσει πως ζούμε μέσα σε, και γύρω από, ένα πραγματικό πολιτικό σύστημα ή πολίτευμα. Μάταια μελετά ο Αριστοτέλης τις διαφορές μεταξύ πολιτευμάτων και καθεστώτων.

β) Είναι μικτά τα συναισθήματα που νιώθω κάθε φορά που βλέπω νέα ανεξάρτητα πατριωτικά μέτωπα και πολιτικά κινήματα εναντίον του καθεστώτος της τυραννικής κομματοκρατίας. Από την μία πλευρά χαίρομαι γιά την ευαισθητοποίησι των συμπατριωτών μας, που επιτέλους εκλαμβάνουν το υπάρχον καθεστώς ως το κύριον αίτιον πίσω από τις οικτρές, καταστροφικές επιπτώσεις της παρούσης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσεως που βιώνουμε τώρα. 

Από την άλλη πλευρά όμως, λυπούμαι βαθύτατα μόλις βλέπω το πόσον εμποτισμένες και εμποτισμένοι είμαστε όλες και όλοι μας από την καθεστωτική προπαγάνδα. Τόσον εμποτισμένες και εμποτισμένοι είμαστε όλες και όλοι μας από την καθεστωτική προπαγάνδα, που μερικά πατριωτικά μέτωπα και πολιτικά κινήματα, ένθερμα ζητούν, όχι την ανατροπή του καθεστώτος, αλλά «την ανατροπή του πολιτεύματος» ή «την ανατροπή του πολιτικού συστήματος». Λες και πραγματικά ζούμε μέσα σε, και γύρω από, ένα πραγματικό πολιτικό σύστημα ή πολίτευμα.

4) Ποίες είναι οι βασικές δυναμικές συμπεριφορές ενός πολιτικού συστήματος ή πολιτεύματος και ενός καθεστώτος;

Χρειάζεται κάποια σοβαρότητα στην προσωπική ευαισθητοποίησι όλων μας στην καθεστωτική προπαγάνδα. Η δυναμική συμπεριφορά κάθε πολιτικού συστήματος ή πολιτεύματοςχαρακτηρίζεται από 3 (τριών) ειδών ελκυστές συμπεριφοράς, όπου τα συστήματα ισορροπούν (με απτά παραδείγματα ελκυστών δυναμικής συμπεριφοράς):

α) ο σημειακός ελκυστής (point attractor), [(π.χ. Vilfredo Pareto: optimum optimorum)]
β) ο κυκλικός ελκυστής (cycle attractor) [(π.χ. Nikolai Kondratiev: business cycles)] και
γ) ο χαοτικός ελκυστής (chaotic attractor) [(π.χ. Paul Ormerod: Butterfly Economics)].

Εκείνο που θέλω να τονίσω εδώ, είναι πως ακόμη και το χάος είναι μία χαρακτηριστική δυναμική συμπεριφορά ενός πραγματικού πολιτικού συστήματος ή πολιτεύματος. Το ερώτημα που παραμένει λοιπόν είναι: Ποιά είναι η χαρακτηριστική συμπεριφορά ενός καθεστώτοςΤι μπορούμε να περιμένουμε από ένα καθεστώς;

Και η απάντησις στο ερώτημα αυτό δεν είναι άλλη από τον: «χαμό στο ίσιωμα». Χαμός στο ίσιωμα λοιπόν είναι η μόνη δυναμική συμπεριφορά που θα συνεχίσουμε να βιώνουμε, όσο παραμένουμε εγκιβωτισμένοι μέσα σε ένα καθεστώς, αντί να πάρουμε στα χέρια μας την συλλογική μας ευθύνη του να ζούμε μέσα σε, και γύρω από, ένα πραγματικό πολιτικό σύστημα ή πολίτευμα.

Σας ευχαριστώ γιά τον χρόνον σας και γιά την προσοχήν σας.

* ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΑΣ - "ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ"

Οι εξελικτικές φάσεις της τεχνολογίας της ελληνικής πολιτείας

Ο Δρ. Νίκος Γεωργαντζάς είναι καθηγητής συστημικής δυναμικής στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης. Η συστημική δυναμική είναι μία σχετικά νέα επιστήμη, που τα τελευταία χρόνια σημειώνει ραγδαία εξέλιξη, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ασία και την Ευρώπη. Ο Δρ. Γεωργαντζάς είναι ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος στον παγκόσμιο οργανισμό συστημικής δυναμικής, έχοντας διατελέσει πρόεδρος του παγκοσμίου σχετικού συνεδρίου, που έγινε στην Αθήνα το 2008. Κατατάσσεται στους κορυφαίους παγκοσμίως επιστήμονες στον τομέα του, με δημοσιεύσεις σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών και βιβλίων. Πέρα από τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, με τα συνεχή άρθρα-παρεμβάσεις του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή γιά την προώθησι του ελληνικού μας κόσμου και πολιτισμού στις ΗΠΑ, αλλά και την επίλυσι των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική μας κοινωνία συλλογικά, επάνω σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη Γη.

Πηγή: http://alfeiospotamos.pblogs.gr/2013/10/n-gewrgantzas-h-efaisthhtopoihsi-mas-sthn-kathestwtikh-propagand.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...