ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

SOS - Καταναλώνετε ποπ κορν στον κινηματογράφο?

Αν και η τρόϊκα θα μας τελειώσει πριν μάς τεζάρει το διακετύλιο,καλό είναι 
να ξέρουμε κι αυτά . Ιδιαίτερα επειδή τέτοια πράγματα τρώνε τα παιδιά .

SOS για το διακετύλιο - τεχνητό άρωμα βουτύρου
Διακετύλιο: Εγκεκριμένο τεχνητό άρωμα βουτύρου που
προστίθεται στα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα ποπ-κορν, στις μαργαρίνες αλλά και σε πολλά άλλα, για να προσδώσει την ψευδαίσθηση γεύσης και μυρωδιάς φρέσκου βουτύρου στους καταναλωτές!

*O Codex Alimentarius Ξαναχτύπησε!*
Συνέπειες αυτού: βαριά αποφρακτική βρογχιολίτιδα που καταλήγει σε μη αναστρέψιμη καταστροφή των πνευμόνων και θάνατο, βλάβη σε πολλές από τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας, και ενδεχομένως νόσος του Αλτσχάιμερ.
H Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΚΗ ΚΡΗΤΗΣ) πιστή στην πρόθεση της να ενημερώνει με επιστημονική ακρίβεια τους καταναλωτές, αδιαφορώντας αν αυτό θίγει οικονομικά ή βιομηχανικά συμφέροντα, δίνει στην δημοσιότητα σήμερα ένα άκρως ανησυχητικό επιστημονικό εύρημα το οποίο επεξεργάστηκε η συμβουλευτική για την ασφάλεια των τροφίμων ομάδα της.
To διακετύλιο (2,3 βουτανοδιόνη) είναι ένα τεχνητό άρωμα βουτύρου που προστίθεται στις συσκευασίες ποπ-κορν για φούρνους μικροκυμάτων, στις μαργαρίνες αλλά και σε πολλά άλλα διατροφικά προϊόντα για να προσδώσει την ψευδαίσθηση γεύσης και μυρωδιάς φρέσκου βουτύρου στους  καταναλωτές.
Πολλά εργοστάσια παρασκευής τέτοιων προϊόντων στην Αμερική (Η.Π.Α.) έχουν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν το συνθετικό διακετύλιο επειδή έχει συνδεθεί με βλάβες του πνεύμονα των ατόμων που εργάζονται στα εργοστάσια αυτά. Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention των Η.Π.Α. ακόμη και σύντομα χρονικά διαστήματα έκθεσης στο διακετύλιο μπορούν να προξενήσουν βαριά αποφρακτική βρογχιολίτιδα (Bronchiolitis Obliterans), μια προϊούσα πνευμονική βλάβη που σε μερικούς εργαζόμενους καταλήγει σε μη αναστρέψιμη καταστροφή των πνευμόνων και θάνατο.
Όμως δυστυχώς υπάρχει αναφορά που για πρώτη φορά συνδέεται η ουσία αυτή με βλάβες σε απλούς καταναλωτές και όχι μόνο σε επαγγελματίες στην βιομηχανία τροφίμων. Μόλις τον περασμένο μήνα σε δικαστήριο του Κολοράντο εκδικάστηκε αποζημίωση περίπου 7,2 εκ. δολαρίων σε έναν αμερικανό πολίτη, ο οποίος κατανάλωνε περίπου δύο σακουλάκια ποπ-κορν καθημερινά για 10 χρόνια, και έπαθε σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες που αποδόθηκε στην εισπνοή του τεχνητού
αρωματικού του βουτύρου που υπήρχε στη συσκευασία του ποπ-κορν.
Το ζήτημα λαμβάνει ακόμη πιο ανησυχητικές διαστάσεις καθότι νέες έρευνες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα [4, 5] δείχνουν ότι το διακετύλιο επηρεάζει πολλές από τις λειτουργίες που αφορούν την υγεία του εγκεφάλου μας, και ενδεχομένως είναι μια ουσία που σχετίζεται με μηχανισμούς που προκαλούν νόσο του Αλτσχάιμερ. Όχι μόνο μπορεί το διακετύλιο να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, (ο οποίος έχει σαν σκοπό να κρατά τις τοξίνες μακριά από τον εγκέφαλο μας), αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει λανθασμένη πτύχωση των πρωτεϊνών και παραγωγή παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, όπως ακριβώς παρατηρείται στην νόσο Αλτσχάιμερ. To διακετύλιο αναστέλλει εκτός των άλλων τους μηχανισμούς που αδρανοποιούν την επικίνδυνη ουσία
β-αμυλοειδές (β-Amyloid) από τον εγκέφαλο μας, η αυξημένη εναπόθεση της οποίας συνδέεται με τις εκφυλιστικές εγκεφαλοπάθειες όπως η νόσος Αλτσχάϊμερ.
Κίνδυνο για την υγεία τους διατρέχουν άμεσα οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια τροφίμων πχ. παραγωγή πόπ-κορν που εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις πτητικών αερίων αρωμάτων βουτύρου που περιέχουν το διακετύλιο. Επαγγελματικό κίνδυνο διατρέχουν και οι σεφ ή μάγειροι που επεξεργάζονται μαργαρίνες και άλλα λιπαρά τα οποία είναι αρωματισμένα τεχνικώς με την ουσία αυτή. Δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένο αυτή τη στιγμή αν η κατανάλωση, από τους απλούς καταναλωτές, τροφίμων που περιέχουν διακετύλιο αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ ή νόσων του πνεύμονα. Όμως το πειραματικό εύρημα ότι μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη πλακών του εγκεφάλου που συνδέονται με τη νόσο του Alzheimer ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.
Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΚΗ ΚΡΗΤΗΣ) προτίθεται σύντομα να καταθέσει σχετικό επιστημονικό φάκελο σε όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και να ζητήσει την λήψη σχετικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των καταναλωτών. Για όσους θέλουν να ενημερωθούν περαιτέρω προτείνουμε να συμβουλευτούν την ενδεικτική βιβλιογραφία που παρατίθεται.
Βιβλιογραφία
1. Flavoring-Related Lung Disease
http://www.cdc.gov/niosh/topics/flavorings/
2. Flavoring-Related Lung Disease: Information for Healthcare Providers
http://www.cdc.gov/niosh/docs/2012-148/pdfs/2012-148.pdf
3. 'Popcorn Lung' Lawsuit Nets $7.2M Award - ABC News
http://abcnews.go.com/blogs/headlines/2012/09/popcorn-lung-lawsuit-nets-7-2m-award/
4. More SS, Raza A, Vince R. "The butter flavorant, diacetyl, forms a covalent adduct with 2-deoxyguanosine, uncoils DNA, and leads to cell death". J Agric Food Chem. 2012 Mar 28;60(12):3311-7. Epub 2012 Mar 13.
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf300180e
5. More SS, Vartak AP, Vince R. "The Butter Flavorant, Diacetyl, Exacerbates β-Amyloid Cytotoxicity" Chem Res Toxicol. 2012 Oct 15;25(10):2083-91. doi: 10.1021/tx3001016. Epub 2012 Jul
6.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx3001016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...