Να τα μας.... Τα είχαμε ολα χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα!
Του Δημήτρη Μυ
Καμία έκπληξη δεν πρέπει να προκαλέσει η επανεμφάνιση και βαθμιαία κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο. Οι λόγοι είναι απλοί: Η Ελλάδα είναι «κάτω» από τους πιστωτές της. Επιχειρεί κολεγιές με τους Ισραηλινούς (εχθρούς σήμερα των Τούρκων). Και ο Σαμαράς (πιθανός επόμενος πρωθυπουργός) , πάει στην Κύπρο και μιλά για ΑΟΖ και συμμαχικούς άξονες...
Οπότε, θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενη η επανεμφάνιση των τουρκικών αμφισβητήσεων. Οι οποίες, μάλιστα διατυπώθηκαν γραπτώς πριν 2 μέρες από τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών.
Έτσι, λοιπόν, αμφισβητούμενης κυριότητας είναι τα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι στο Ανατολικό Αιγαίο σύμφωνα με την Άγκυρα, αφού ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτολου απαντώντας σε γραπτή ερώτηση Τούρκου Βουλευτή ανέφερε ότι ''υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας μια σειρά από προβλήματα σχετικά με το Αιγαίο, περιλαμβανομένης και της κυριότητας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων.
Το σύνολο των προβλημάτων αυτών εξετάζεται με τη χώρα αυτή με τους υπάρχοντες διπλωματικούς διαύλους. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθούν λύσεις για όλα αυτά τα προβλήματα, σύμφωνα με την ευθυδικία και λαμβανομένων υπόψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας”.
Ο Νταβούτογλου απάντησε γραπτώς στην ερώτηση του βουλευτή του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ερκάν Ακτσάϊ σχετικά με το “επίσημο” και το “ιδιοκτησιακό” καθεστώς των νησιών Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.
Ο Τούρκος Υπουργός στην απάντησή του που φέρει την ημερομηνία 6.2.2012 αναφέρει επίσης ότι “τα θεμελιώδη κείμενα σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.
Τα άρθρα 6,12,15 και 16 της Συνθήκης της Λωζάννης και το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης Παρισίων περιλαμβάνουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με την ιδιοκτησία και την αποστρατιωτικοποίηση”.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτό το θέμα είχε έλθει στην επικαιρότητα και τον περασμένο Μάιο, ( στους μεγάλους ελληνο-ισραηλινούς έρωτες) καθώς ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, κατά την προεκλογική περίοδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Ιουνίου 2011 είχε υποστηρίξει ότι το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι “τελούν υπό ελληνική κατοχή”.
ΥΓ: Τα ελληνοτουρκικά θα έχουν πολύ «ψωμί» το προσεχές διάστημα και το «Ποντίκι» υπόσχεται μια «συναρπαστική και τεκμηριωμένη» παρέμβαση, σύντομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου