ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Κατατέθηκε μήνυση και αγωγή 1 εκ. ευρώ στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου...

Κατατέθηκε μήνυση και αγωγή 1 εκ. ευρώ στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου...Κατηγορείται για σοβαρές παρατυπίες "που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην ανακύκλωση" και ζητείται να δικαστεί από τα τακτικά δικαστήρια και όχι μέσω της Βουλής. Αναφορά σε βάρος του και στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη
Από τον Δημήτρη Φωκιανό
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ  PRESS-GR


Κάθε όριο καταγγέλεται ότι ξεπέρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τις παράτυπες παρεμβάσεις του στον τομέα της ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να του ασκηθεί μήνυση αλλά και αγωγή ποσού 1 εκ. ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση.
Ο εμπνευστής της πολιτικής του μνημονίου, όπως έχει χαρακτηριστεί, κατηγορείται ότι επιστρατεύτηκε για να μπει ανάχωμα στην ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών. Παρόλο που ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με...προσωπικές ενέργειές του (σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε τοΠρώτο Θέμα στο προηγούμενο φύλλο του) καθυστερεί αδικαιολόγητα και παράνομα τη μείωση των χρηματικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που πρότεινε το εγκεκριμένο συλλογικό σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, δεν σταμάτησε εκεί. Κάποια συμφέροντα ενοχλήθηκαν, όταν η Ανταποδοτική Ανακύκλωση (με τα υψηλής τεχνολογίας σπιτάκια της ανακύκλωσης) άρχισε να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, που έφτασαν στο 40% το 2011 σε σχέση με το 2010 και αφαίρεσε έσοδα από το δεύτερο και παλαιότερο συλλογικό σύστημα της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΕΕΑΑ (με τους μπλε κάδους), το οποίο για πολλά χρόνια ήταν μονοπώλιο.Ποια λύση σκέφτηκαν για να ανακοπεί η ανάπτυξη της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης;
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε να γίνουν έλεγχοι στα συστήματα ανακύκλωσης και η μείωση των τιμών για τις επιχειρήσεις να πάει για … αργότερα, με την επόμενη κυβέρνηση. Παρόλο που οι διαγωνισμοί για τους ελέγχους αποφασίστηκαν και έγιναν κατά παράβαση του ισχύοντας προεδρικού διατάγματος αναφορικά με τη διαδικασία προμηθειών, δεν έμειναν μόνο εκεί. Πολύ γρήγορα και όντας σε πανικό για τις αποκαλύψεις που άρχισαν, απέδειξε (κατά λάθος) ότι οι έλεγχοι είναι προσχηματικοί, αναξιόπιστοι και με προαποφασισμένο πόρισμα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο δελτίο τύπου που έβγαλε την προηγούμενη Κυριακή, στην προσπάθειά του να απαντήσει στις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος, αυτοαποκαλύφτηκε. Ανακοίνωσε το πόρισμα των ελέγχων πριν ακόμα οι έλεγχοι προχωρήσουν. Έτσι “ανακάλυψε” αποκλίσεις για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, ενώ για την ΕΕΑΑ ούτε κουβέντα. Έλα όμως που τα γεγονότα φαίνεται ότι τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Καταρχήν, οι ελεγκτές της ιδιωτικής εταιρίας Bureau Veritas Certification που έχει αναλάβει τον εν λόγω έλεγχο στις 8.2.2012 έγραφαν προς την Ανταποδοτική Ανακύκλωση: «Σας υποβάλλουμε ερωτήματα με τα στοιχεία τα οποία θα χρειασθούμε για την πραγματοποίηση των ελέγχων. Τα παρακάτω ερωτήματα, τονίζω, ότι αποτελούν μόνο­ βασικά ερωτήματα για να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας». Στη συνέχεια, στην πρώτη συνάντηση των στελεχών της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης με τους ελεγκτές, που έγινε την Παρασκευή 17.2.2012, για παροχή εκατέρωθεν διευκρινίσεων σχετικά με τα ερωτήματα των ελεγκτών, από κοινού αποφασίστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την παροχή των αιτούμενων στοιχείων. Κατά συνέπεια η ιδιωτική ελεγκτική εταιρία δεν πήρε ούτε ένα στοιχείο από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, στις 17.2.2012. Παρόλα αυτά, στις 19.2.2012, ο κ. Παπακωνσταντίνου έβγαλε πόρισμα ελέγχου (στο όνομα των ελεγκτών) και μάλιστα εντός του σαββατοκύριακου (δίχως ούτε μια εργάσιμη ημέρα από τη συνάντηση των ελεγκτών.)
Είναι έτσι προφανές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνει προσχηματικούς και μη αντικειμενικούς ελέγχους και προσπαθεί να συκοφαντήσει το σύστημα που απειλεί τη ΕΕΑΑ και τους μπλε κάδους που είναι γεμάτοι κοινά σκουπίδια. Παράλληλα, όχι μόνο συκοφαντεί, όχι μόνο δημοσιοποιεί αποτελέσματα ελέγχων που δεν υπάρχουν, αλλά προσπαθεί να χειραγωγήσει την ελεγκτική εταιρία και προσπαθεί να την κατευθύνει, σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, στα αριθμητικά στοιχεία που ανακοίνωσε πριν την έναρξη των ελέγχων! Ποιους εξυπηρετεί άραγε ο Υπουργός με αυτά τα παιχνίδια; Ή είναι απλώς συμπτωματικές κινήσεις;
Πάντως δεν ήταν καθόλου έκπληξη που η Ανταποδοτική Ανακύκλωση υπέβαλλε μήνυση και αγωγή ύψους 1.000.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου. Επειδή κατά την άποψή της, για άλλη μια φορά, ο υπουργός του μνημονίου δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά ιδιωτικά συμφέροντα, έγινε σχετική αναφορά και στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη.
Η αναφορά είναι σαφής και ξεκάθαρη: «η μονότονη επανάληψη των ιδίων συκοφαντικών ισχυρισμών από το μηνυόμενο αποκαλύπτει ότι εκτελείται «συμβόλαιο» με προδιαγεγραμμένους στόχους, που κατατείνουν στη νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού με την -κατ’ ουσίαν και επί του παρόντος- απαγόρευση μείωσης των τιμών των εισφορών των υπόχρεων διαχειριστών με πρόσχημα … ευρήματα μηδέποτε διενεργηθέντος ελέγχου επί ζημία του δημοσίου συμφέροντος και επ’ ωφελεία ιδιωτικών συμφερόντων».
Το ακόμα καλύτερο είναι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει βουλευτική ασυλία, ενώ η μήνυση και η αγωγή υπογράφεται από τους δικηγόρους Γιάννη Μαντζουράνη και Φαήλο Κρανιδιώτη, οι οποίοι τεκμηριώνουν με σαφή και πειστικό τρόπο ότι η αρμοδιότητα για να εξετάσουν τις συγκεκριμένες παραβάσεις του Υπουργού είναι τα τακτικά ποινικά δικαστήρια και όχι η Βουλή και το ειδικό δικαστήριο. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, γράφουν: «η με το επίδικο δελτίο τύπου καταγγελόμενη συκοφαντική δυσφήμηση δεν ευρίσκεται σε ουσιαστική συνάφεια με την ενάσκηση οποιασδήποτε συγκεκριμένης υπουργικής αρμοδιότητας, δεδομένου ότι αποτελεί απλώς και μόνον απάντηση σε ένα δημοσίευμα, που επαναδιατυπώθηκε σε δηλώσεις του ιδίου του Υπουργού».Είναι λοιπόν σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να χειραγωγήσει την αγορά της ανακύκλωσης, αλλά τελικά θα καταφέρει να συρθεί στα δικαστήρια και να λογοδοτήσει γιατί υπάρχει και το μέτρο, που μάλλον του είναι άγνωστη λέξη, αν κρίνουμε από την πορεία του στη κυβέρνηση.
Ευτυχώς ζούμε σε ευνομούμενη πολιτεία και τα έσοδα από την αγωγή του 1 εκ. ευρώ θα επενδυθούν για να επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης, χωρίς να επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις.
Επιπρόσθετα, η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα κ. Πεπόνη αναμένεται να βγάλει στην επιφάνεια τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται στον τομέα της ανακύκλωσης, αλλά και τα ιδιωτικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τις παράτυπες ενέργειες του Υπουργού.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές εκπλήξεις από την έρευνα και τις καταγγελίες που άρχισαν να γίνονται. Είναι καιρός η ανακύκλωση να λειτουργήσει προς το δημόσιο συμφέρον και να υπάρξει ανταποδοτικό μέρισμα τόσο προς τους ανακυκλωτές όσο και προς τις επιχειρήσεις που πληρώνουν για να ανακυκλώνονται οι συσκευασίες που διατίθενται στην αγορά.
Πηγή :  http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...