ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Αλλάζει τη συνταγή της η Coca Cola και η Pepsi

Αλλάζει τη συνταγή της η Coca Cola και η Pepsi

Ένας νόμος στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάζει την Coca Cola και την Pepsi, να αλλάξουν την περίφημησυνταγή τους. Ο λόγος; Ένα καρκινογόνο συστατικό που χρησιμοποιούν για τον χρωματισμό του αναψυκτικού: η 4-μεθυλιμιδαζόλη. Ο νόμος επιβάλλει, εφόσον γίνεται χρήση αυτής της ουσίας, τα τρόφιμα πρέπει να έχουν στη συσκευασία τους προειδοποιητική σήμανση. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν «καταστροφικό» για το marketing των αναψυκτικών, οπότε αποφάσισαν να αλλάξουν τη συνταγή τους και να μειώσουν την ποσότητα αυτής της ουσίας.
Οι εταιρείες δήλωσαν πως οι αλλαγές στη συνταγή των ποτών τους θα ισχύσουν για όλη την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μερίδιο αγοράς στις οποίες φτάνει το 90%
Η Ένωση Αναψυκτικών των ΗΠΑ δήλωσε πως τα μέλη της θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την χρωστική ουσία στα ποτά τους, αλλά θα χρησιμοποιείται σε μικρότερες ποσότητες. Μία εκπρόσωπος της Coca-Cola δήλωσε πως η εταιρεία έδωσεοδηγίες στους προμηθευτές της που παράγουν το καραμελόχρωμα να μειώσουν τα ποσοστά του χημικού 4-μεθυλιμιδαζόλη. «Αν και δεν πιστεύουμε πως υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που θα επέβαλε μία τέτοια αλλαγή, ζητήσαμε από τους προμηθευτές καραμελοχρώματος να προβούν σε αυτό το βήμα έτσι ώστε τα προϊόντα μας να μην υποχρεωθούν να αναγράφουν μία επιστημονικά αβάσιμη προειδοποίηση».
Είναι βάσιμη η επισήμανση των νομοθετών; Είναι καρκινογόνα η ουσία 4-μεθυλιμιδαζόλη που χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό των αναψυκτικών Cola; Ο ίδιος φορέας που κινητοποίησε το νομοθέτημα στην πολιτεία της Καλιφόρνια αναφέρει πως για να κινδυνέψει ένας καταναλωτής, θα πρέπει να καταναλώσει περισσότερα από 1000 κουτάκια αναψυκτικού σε μία μέρα, που σίγουρα δεν μπορεί κανείς να κάνει. Δεν έχει γίνει αναφορά, όμως, για το αν τα αποτελέσματα της ουσίας αυτής είναισωρευτικά, δηλαδή, στο σύνολο της κατανάλωσης του αναψυκτικού.
Ακόμα κι έτσι βέβαια, δεν μπορεί κανείς να πει πως η Coca Cola και η Pepsi είναι το πλέον υγιεινό ποτό για τη διατροφή μας, είτε έχει κάποια προειδοποίηση στη συσκευασία του, είτε όχι.
Οι συνταγές των αναψυκτικών, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, αν και πριν ένα χρόνο περίπου, η συνταγή της Coca Cola είχε βγει στη δημοσιότητα, μετά από 125 χρόνια και δημοσιεύτηκε από το περιοδικό TIME. Φυσικά, ο τρόπος παρασκευής της από τον κο Pemberton, διαφέρει κατά πολύ από τον τρόπο που παράγεται τώρα, με την αυτοματοποίηση της παραγωγής και την χρήση της χημείας να έχει προχωρήσει πολύ τον τελευταίο αιώνα.

Πηγές: Guardian, BBC, http://www.digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...