ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η εκκλησία απέναντι στην κοινωνία και στην κρίση

Η εκκλησία απέναντι στην κοινωνία και στην κρίση


Όλοι γνωρίζουν ότι οι περιουσίες των εκκλησιών έχουν γίνει χρυσόβουλα, παραχωρήσεις από την εποχή της τουρκοκρατίας, κρατικές επιχορηγήσεις, εράνους και δωρεές πιστών. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο ιερός κλήρος ανήκει στον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων και εισπράττει και κρατικό μηνιαίο μισθό, κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε ακόμα ότι...η εκκλησία έχει πολλά έσοδα από κινητή κι ακίνητη περιουσία την οποία διαχειρίζεται. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι προσφέρει βοήθεια και υπηρεσίες σε διάφορα άτομα κι ανήμπορες οικογένειες.
Τα χρόνια όμως άλλαξαν, όπως και οι ανάγκες των ανθρώπων. Η φτώχια και η ανεργία επεκτείνεται με ραγδαίο ρυθμό, γι’ αυτό και οι απαιτήσεις των ανθρώπων από την εκκλησία είναι μεγάλες. Εάν η εκκλησία δε φανεί αντάξια της εποχής που διανύουμε, δεν προσαρμοσθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ανθρώπινης κοινωνίας και συνεχίζει να φέρεται δογματικά και προκλητικά, τότε η κρίση θα χτυπήσει και τη δική της πόρτα και δε θα είναι οικονομική, αλλά υπαρξιακή.
Η ανθρώπινη κοινωνία εναποθέτει πολλές ελπίδες σ’ αυτή και περιμένει περισσότερα και μάλιστα γρήγορα. Καλά τα συσσίτια αλλά οι ιερωμένοι μπορούν να κάνουν περισσότερα και να συνδράμουν στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοινωνία θέλει την εκκλησία να είναι κοντά στους αδυνάτους και παρούσα στη ζωή τους. Θέλει η εκκλησία να πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο πολίτης να πηγαίνει σ’ αυτή. Ας ψάξει να βρει τρόπους και μεθόδους, που θα αλλάξει την εικόνα της και τη στάση της άμεσα, πριν είναι πολύ αργά. Ο καιρός και οι περιστάσεις είναι κατάλληλοι. Η εκκλησία ανήκει στους «έχοντες» και πρέπει να προσφέρει στους «μη έχοντες»... 
      

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

επισης κανεις δεν αναφερει οτι το κρατοσ δε δινει καθολου χρηματα για τισ στολες κ τα ρασα τα οποια καποιοι τα φτιαχνουν σε υψηλες τιμες γιτι εχουν κ το μονοπωλειο τους .οσο για τουσ "χρυσους"σταυρους με τισ "πολυτιμεσ" πετρες που διατυμπανιζουν πολλοι...σιγουρα οποιος τους αποκτησει "εκανε την τυχη "του....γιατι στην πλειοψηφια τους ειναι απο πολυ φτηνα υλικα!κ δε νομιζω οτι ενας εγγαμος ιερεας θαπροτιμουσε να φτιαξει εναν ακριβο σταυρο απο το να ταισει την οικογενεια του,να βοηθησει εναν συνανθρωπο...απο τον ελαχιστο μισθο που του δινει το κρατος...

Μάνα μου Ελλάς είπε...

"δε νομιζω οτι ενας εγγαμος ιερεας θαπροτιμουσε να φτιαξει εναν ακριβο σταυρο απο το να ταισει την οικογενεια του,να βοηθησει εναν συνανθρωπο...απο τον ελαχιστο μισθο που του δινει το κρατος..."
αγαπητέ μου φίλε η πραγματικοτητα μας δειχνει το ακριβως αντιθετο απο αυτο που παρουσιαζεις στα λεγομενα σου. ως επι το πλειστον οι υψηλοβαθμοι σιγουρα ιερεις της εκκλησιας μας και οχι μονο βεβαια, κυκλοφορουν με λιμουζινες και πολλες φορες με μπραβους (λες και ειναι τιποτα ανθρωποι της νυχτας που χρειαζονται προστασια) δειχνοντας ενα παντελως αντιθετο προτυπο απο αυτο που διδαξε ο Χριστος, δηλαδη την ταπεινοφροσυνη και την προσιτοτητα και την απλοτητα. αντι να ασχολειται εδω και δυο χρονια τουλαχιστον η επισημη εκκλησια μας με την κατασταση της χωρας και να βοηθαει ουσιαστικα και οχι μονο για τα ματια του κοσμου τους πιστους της, επιλεγει να σφυραει ανεμελα σαν κινεζος λες και δεν μπορει να κανει τιποτα γιατι ακομα βλεπεις εχουμε να λυσουμε το σκανδαλο του Βατοπεδιου και υπαρχει και κινδυνος εαν εκτεθουμε και αλλο, να βγουν και αλλα "απλυτα" στην φορα! Θα σου θυμισω πως η τεραστια εκλησιαστικη περιουσια της οφειλεται κατα κανονα στις προσφορες και τα ταματα ολων των απλων ανθρωπων πιστων της εδω και αιωνες τωρα και θα επρεπε τουλαχιστον τωρα να παρει πρωτοβουλιες και να πρωτοστατησει στην αποδευσμευση της χωρας απο τους δυναστες της. ειχε καθε δικαιωμα, δυνατοτητα και ουσιστικα υποχρεωση να το κανει αυτη πρωτα απο ολους, για να δειξει οτι πραγματικα ενδιαφερεται για το ποιμνιο της. δυστυχως αυτο δεν φαινεται ακομα και τωρα να γινεται παρα μενουμε σε καποιες δηλωσεις που απλα διασκεδαζουν τις εντυπωσεις και μονο. που ειναι οι πραξεις αδελφε;
οι περισσοτεροι ιερεις φαινεται πως εχουν μια χαρα να θρεψουν τις οικογενειες και τους εαυτους τους και εχουν και τα χρηματα να ραψουν η να φορεσουν τα ακριβοτερα ρουχα και κοσμηματα που μπορουν, λες και βρισκοναι σε καποια επιδειξη μοδας που συγκρινουμε ποιος φοραει τα πιο πλουμιστα και εντυπωσιακα αμφια.
επειδη δεν ειναι σωστο και δικαιο ομως να τα ισοπεδωνουμε ολα, θελω να πω οτι εχω γνωρισει και απλους ιερεις (κατα βαση στην επαρχια) οι οποιοι εχουν τα χαρακτηριστικα που ανεφερες παραπανω (απλοτητα-λιτοτητα-ταπεινοφροσυνη) αλλα δυστυχως αυτοι αποτελουν την εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον κανονα που ανεφερα παραπανω. και ακριβως επειδη καποιοι εχουν πραγματικα καθαρη καρδια και συνειδηση πως εχουν επιλεξει να τελεσουν ενα λειτουργημα και οχι να κανουν ενα επαγγελμα, προσπαθωντας να μεταφερουν τις αρχες και την ουσία της διδασκαλιας του Χριστου εμπρακτα με την ζωη τους και οχι στα λογια μονο, αποτελουν τα μαυρα προβατα για το εκκλησιαστικο κατεστημενο και αργα η γρηγορα μολις εκφρασουν τις διαφορετικες ισως αποψεις τους, θα παραμεριστουν με καθε τροπο, και θα παρουν δυσμενη μεταθεση σε καποια ενορια χωριου στη μεση του πουθενα που να μην τους βλεπει και να τους ακουει ανθρωπος. οποτε εχουν να επιλεξουν: ειτε να διαβρωθουν και να γινουν και αυτοι μερος του εκκλησιαστικου κατεστημενου προκειμενου να κρατησουν τη θεση τους είτε να τιμήσουν την αρχικη αποφαση τους να υπηρετησουν και να αφιερωσουν την ζωη τους στον Πατερα Θεο κρατωντας την καρδια τους ανοιχτη και την συνειδηση τους καθαρη πως πραττουν το θελημα του Θεου και μονο με οποιο κοστος!
Δεν θελω να επεκταθω φιλε μου περαιτερω νομιζω πως καταλαβες τι θελω να πω...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...