ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Υπήρχαν και καλά νέα το 2012

1219-cover-progresswatch_full_600

Διαβάστε μια υπέροχη ανασκόπηση για τις καλές ειδήσεις του 2012 που μπορεί να ξεχάσατε:
Η συχνά αργή ροή των καλών νέων μπορεί να μην κάνει πρωτοσέλιδα. Το 2012 όμως υπήρχαν αρκετά: από το γεγονός ότι η ακραία φτώχεια μειώθηκε στο ήμισυ από το 1990, ως ένα ρομπότ με την ογκώδη μορφή ενός παίκτη του NFL του έτους που μπορεί να έπαιξε ένα ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Οι καλές ειδήσεις είναι δύσκολο να βρεθούν. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή, άσχετα με το θέμα, υπάρχουν τόσες πολύ κακές ειδήσεις που αποσπούν την προσοχή: η συνεχιζόμενη βία στη Συρία, η υποτιθέμενη δημοσιονομική, επικείμενη κατάρρευση της Αμερικής.
Από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, πολύ λίγα πράγματα φαίνονται καλά.
Δεν είναι μόνο η κακοφωνία του αρνητικού. Είναι και η ίδια η φύση της προόδου. Οι καλές ειδήσεις συμβαίνουν αργά. Στο αμερικανικό ήθος αφήγησης αρέσουν οι ιστορίες επιτυχίας μέσα σε μια νύχτα, αλλά η πραγματική αλλαγή δεν είναι συνήθως τόσο ξαφνική. Στις αρχές του έτους, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα – συνθήκες που οι ειδικοί αποκαλούν “ακραίας φτώχειας” – είχε μειωθεί κατά το ήμισυ από το 1990.
Η μελέτη αυτή θα μπορούσε να αποτελεί μια πολύ μεγάλη είδηση, αλλά σκεφτείτε αυτό: η παγκόσμια ακραία φτώχεια μειώθηκε κατά το ήμισυ το 2010 πραγματικότητα – χρειάστηκαν δύο χρόνια μόνο για να δούμε ότι είχε γίνει πρόοδος. Και άλλα σημαντικά γεγονότα έχουν αργήσει να γίνουν κατανοητά.
Σχεδόν το 90% των ανθρώπων παγκοσμίως, έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στο Μεξικό, τα ποσοστά των ανθρωποκτονιών – που έχουν γίνει εξωφρενικά εξαιτίας του πολέμου των ναρκωτικών- μειώθηκαν για πρώτη φορά σε έξι χρόνια.
Στη Χάγη, δύο διεθνείς εγκληματίες πολέμου βρέθηκαν ένοχοι σε πολύ σημαντικές αποφάσεις: το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Τόμας Λουμπάνγκα, έναν κονγκολέζο επαναστάτη, επειδή στρατολογούσε παιδιά. Η ετυμηγορία «ήταν το αποκορύφωμα δεκαετιών ελπίδας, ότι η λογοδοσία για σοβαρά εγκλήματα θα μπορούσε να επιτευχθεί», λέει ο James Goldston, ιδρυτικός διευθυντής του Open Society Justice Initiative. «Χρειάστηκαν 10 χρόνια, αλλά αυτή ηξ καταδίκη είναι ένα τεράστιο επίτευγμα και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη διεθνή δικαιοσύνη».
Σε μια πολυαναμενόμενη ετυμηγορία από ένα διαφορετικό δικαστήριο, το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε, ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου. Είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην αρχηγός κράτους καταδικάζεται για εγκλήματα πολέμου. (Η επίσημη διάκριση πηγαίνει στο Karl Donitz, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος της Γερμανίας για 23 ημέρες, από την αυτοκτονία του Χίτλερ ως τη διάλυση της κυβέρνησης μετά την παράδοση της Γερμανίας στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο).
Όλα τα καλά νέα του 2012 δεν προέρχονται από τραγωδίες. Στη Νιγηρία, την Αίγυπτο και την Ινδία, η κινητή τεχνολογία επεκτείνεται τόσο γρήγορα που οι μικρές επιχειρήσεις κινητής τεχνολογίας αποτελούν το 38% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Booz Allen.
Οι Αμερικανοί βλέπουν τη δική τους επανάσταση της κινητής: περισσότερο από τους μισούς Αμερικανούς χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να μπουν στο Internet, από το ένα τρίτο που ήταν πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με το Pew Research Center. Αυτό βάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες στα πρόθυρα μιας σημαντικής ανακάλυψης: «Μέσα σε λίγα χρόνια η χρήση των smart phones θα είναι παρούσα παντού, κάτι που θα μεταμορφώσει την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική», σχολιάζει ο Darrell West, διευθυντής του Κέντρου για την Καινοτομία Τεχνολογίας στο Ίδρυμα Brookings της Ουάσιγκτον.
Πράγματι, η τεχνολογία παίζει ήδη σημαντικό ρόλο στη μεταβολή που παρατηρείται στην Αμερική. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων που δεν μολύνουν το περιβάλλον ξεπερνούν τις προσδοκίες. Και τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα είναι πλέον νόμιμα στην Καλιφόρνια. Η Google πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή αυτο-οδηγούμενου αυτοκινήτου με έναν επιβάτη ο οποίος πήγε στο καθαριστήριο και το Taco Bell. Τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα μπορεί να κάνουν τους επιβάτες πιο ασφαλείς. Τελικά οι υπολογιστές είναι πιθανό να είναι καλύτεροι οδηγοί από τους ανθρώπους.
Ακόμα και τα παραδοσιακά ταξίδια από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα ήταν ασφαλέστερα φέτος. Το ποσοστό θνησιμότητας από ατύχημα για τα παιδιά στις ΗΠΑ έπεσε κατά 30% την τελευταία δεκαετία, κυρίως εξαιτίας βελτιώσεων των αυτοκινήτων, όπως οι ζώνες ασφαλείας, τα παιδικά καθίσματα και ο ασφαλέστερος σχεδιασμός των οχημάτων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η πειρατεία και οι ένοπλες ληστείες στη θάλασσα υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, όταν οι Σομαλοί πειρατές εμφανίστηκαν, σύμφωνα με το Γραφείο Ναυτιλίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου που αποδίδει την πτώση στη βελτιωμένη αστυνόμευση από τις διεθνείς ναυτικές δυνάμεις και τα μέτρα ασφαλείας εν πλω. Και στον αέρα, δεν υπήρξαν σημαντικές εμπορικές συντριβές σε αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ το 2012, για 11ο κατά σειρά έτος, λέει ο Τοντ Κέρτις, διευθυντής του Ιδρύματος AirSafe.com.
Τα εκλογικά debates επισκίασαν μερικές συναρπαστικές ειδήσεις για την οικονομία, η οποία μπορεί να πάρει μια ώθηση από ένα νέο είδος ρομπότ: το Baxter, το (συγκριτικά) προσιτό εργοστασιακό ρομπότ του Rodney Brooks, του ανθρώπου που ανακάλυψε την ηλεκτρική σκούπα Roomba. Ο Tucker αποκαλεί το Baxter «το πιο μοναδικό ρομπότ εργοστασίου που έγινε ποτέ».
«Έχει περίπου το μέγεθος ενός παίκτη του NFL και με τα χέρια του μπορεί να σηκώσει διάφορα αντικείμενα και να κάνει πολλές και διάφορες απλές εργασίες». Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τα πράγματα. Τα περισσότερα εργοστασιακά ρομπότ μπορεί να εκτελούν συγκεκριμένες εντολές και δεν μπορούν εύκολα να προγραμματιστούν για να κάνουν κάτι άλλο. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούνται στην συναρμολόγηση αυτοκινήτων και συσκευών, αλλά όχι παιχνιδιών ή προσωπικών ηλεκτρονικών. Ο Baxter μπορεί να χειριστεί μικροπράγματα που χρειάζονται ενημερωμένη κάθε σεζόν. Κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει κάποιο μέρος της κατασκευής που μετανάστευσε στην Κίνα, πίσω στις ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, πάλι, ένα μέρος του εργατικού δυναμικού επιστρέφει ήδη: Φέτος, το “reshoring” προστέθηκε στο λεξικό ως μια έννοια που αφορά τις θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών που επιστρέφουν στις ΗΠΑ, συνήθως από την Κίνα. Δεν υπάρχει επίσημος αριθμός για αυτό, αλλά η Reshoring Initiative υπολογίζει ότι ανέρχεται στο 12%.
Οι παρατηρητές προειδοποιούν ότι η τάση αυτή μπορεί να αυξηθεί σημαντικά:  χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Αυτό μας φέρνει πίσω στον αργό ρυθμό της προόδου. Όσο εξωφρενικός κι αν είναι, είναι αναμφισβήτητο ότι τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα.
«Κερδίζουμε περισσότερα από όσα χάνουμε», λέει ο Jerome Glen, διευθυντής του Millennium Project, ενός παγκόσμιου ερευνητικού κέντρου και think tank. Το project παρουσιάζει έναν ετήσιο δείκτη μ ετην ονομασία «State of the Future» και αυτό το έτος, αναφέρει, «ο κόσμος γίνεται όλο και πιο πλούσιος, υγιής, μορφωμένος, ειρηνικός και καλύτερα συνδεδεμένη, ενώ οι άνθρωποι ζουν περισσότερο».
Ο  Glenn λέει ότι τα πράγματα δεν είναι όλα ρόδινα, και αν ξεφυλλίσεις μια εφημερίδα θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να βελτιωθούν. Είναι σα να φτιάχνει πάγο, όπως λέει: Το να παγώσεις το νερό δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά το να το μετατρέψεις σε πάγο απαιτεί σοβαρή ενέργεια. «Είμαστε σε εκείνο το σημείο μετάβασης που το νερό γίνεται πάγος, όσον αφορά τη δυσκολία» των παγκόσμιων προκλήσεων. Ήρθε η ώρα, λέει, «να σηκώσουμε τα μανίκια μας».

http://www.csmonitor.com  via http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...