(Triticum Dicoccum) - (Farro) - (Emmer)
Το ψωμί των αρχαίων Ελλήνων από δίκοκκο σιτάρι.
Το Δίκοκκο Σιτάρι ήταν δημητριακό των αρχαίων Ελλήνων και το ονόμαζαν Ζεία.
Σύμφωνα
με ευρήματα σε ανασκαφές στη Μικρά Ασία ανακαλύφθηκαν σπόροι Δίκοκκου
Σιταριού από το 12.000 π.Χ. και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή του
ψωμιού μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 20.
Στην
αρχαιότητα δεν έτρωγαν ψωμί από απλό σιτάρι (μονόκοκκο). Το μονόκοκκο
σιτάρι το είχαν ως τροφή των ζώων και το ονόμαζαν πυρρό.
Οι
αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ψωμί από Δίκοκκο Σιτάρι, θεωρώντας πολύ
σημαντική και θρεπτική την αξία του. Σχετικές αναφορές έχουμε από τον
Όμηρο στην Ιλιάδα αλλά και από διάφορους κλασικούς.
Το
Δίκοκκο Σιτάρι περιέχει το αμινοξύ Λυσίνη (Lycin), ένα βασικό δομικό
συστατικό όλων των πρωτεϊνών, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,
βοηθάει στην πέψη, την ευκολότερη πρόσληψη του ασβεστίου και του
μαγνησίου.
Ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε τη στρατιά του μόνο με Δίκοκκο Σιτάρι.
Οι Ιταλοί το ονομάζουν Farro και οι Γερμανοί Emmer.
Ο επίσημος παγκόσμιος όρος για το Δίκοκκο Σιτάρι είναι Triticum Dicoccum
Ονοματολογία Δίκοκκου Σιταριού
Βοτανολογία Γερμανικά Ιταλικά Άλλη ονομασία
Triticum Monococcum Eincorn Farro Piccolo Farro MonococcumTriticum Dicoccum Emmer Farro Medio Farro Dicoccum
Triticum Spelta Spelt Farro Grosso Dinkel
Το δίκοκκο σιτάρι στη πολυεθνική Θεσσαλονίκη το 1922.
Όμάδα επιστημόνων έφθασε εις τήν Θεσσαλονίκην, όπου εύρισκες τ'οτε
ανθρώπους άπό όλες τις φυλές. Ήρεύνησε προσεκτικά και έδημοσίευσε τό
1922 τό πρώτο σύγγραμμα διά τις ομάδες αίματος και τις ιδιαιτερότητες
εκάστης. Οί Έλληνες είναι κατά πλειοψηφία “0″ ομάδος και οί υπόλοιποι
“Α” ομάδος, οί Χάζαροι είναι “Β” ομάδος κ.λπ. Αρχάς του 1923 στέλνουν εις
τήν Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι ιατρών διά νά εξετάσει τήν διατροφήν τών
Ελλήνων, επηρεασμένη άπό τόν Ιπποκράτη, ό όποιος έλεγε εις τους
ασθενείς “φάρμακο σου είναι ή τροφή σου”. Άρα αυτοί έσκέφθησαν, έχει
καθιερώσει εις τόν Έλληνα υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως ή βασική
τροφή; Οί ερευνηταί κατέληξαν, σύντομα, ότι βασική τροφή τών Ελλήνων
είναι τό ψωμί. Τό ψωμί όμως τών Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι άπό
σιτάρι
.
Είς τά χημικά εργαστήρια συνέκριναν γρήγορα αλεύρι άπό Ζειά και Σιτάρι καί μέχρι τό 1926 διαπιστώνουν ότι:
Είς
τόν εγκέφαλο του ανθρώπου υπάρχει ένας αδένας μεγέθους διδράχμου τόν
όποιον ονόμασαν “Αμυγδαλή” ή “Αμύγδαλα”. Αυτός ό άδήν δημιουργεί τήν
μνήμην καί τήν φαντασίαν είς τους ανθρώπους με 300 διαφορετικές
πρωτεΐνες (Αμινοξέα). Αυτές οί πρωτεΐνες διά νά συνδεθούν μεταξύ των καί
νά δημιουργήσουν τά συμπλέγματα της μνήμης καί νά διατηρηθούν αυτά είς
τόν χρόνον, χρειάζονται μίαν δύναμιν, μίαν κόλλα, διά νά κολλήσουν Αυτήν
τήν κόλλα τήν προσφέρουν οί τροφές μας καί τήν ονομάζουμε πρωτεΐνη
στηρίξεως, πού σημαίνει συγκόλλησις καί σταθεροποίησις τής μνήμης
.Τό
ψωμί πού τρώμε άπό τό Σιτάρι έχει τελείως διαφορετικές πρωτεΐνες
στηρίξεως άπό τό ψωμί άπό τη Ζειά. Εδώ ακριβώς έγκειται καί ή διαφορά
τους.
Είς τό Σιτάρι υπάρχει άφθονη ή γλουτένη. Ή γλουτένη είναι
μία ισχυρή κόλλα καί χρησιμοποιείται ώς φυσική κόλλα ύπό τών ανθρώπων
στην καθημερινή ζωή των. Ή γλουτένη όμως ώς πρωτείνη – στηρίξεως-
(συγκόλλησις) τών πρωτεϊνών του εγκεφάλου διά τήν δημιουργίαν τής μνήμης
είναι καλή μέν, διότι δημιουργεί ίσχυράν μνήμην, αλλά περιορισμένην,
διότι συγκολλά περισσότερες πρωτεΐνες των απαιτουμένων και περιορίζει τό
απόθεμα αυτών. Αποτέλεσμα είναι να περιορίζει την μνήμην εις πολύ λίγες
εικόνες. Έτσι καταστρέφει τήν φαντασίαν και τό δημιουργικό πνεύμα.
Είναι δε εγκληματική, διότι έμμεσα καταστρέφει τήν ύγείαν και τό πνεύμα,
τήν πρόοδον και τον πολιτισμόν του ανθρώπου.
Η Ζειά
1. Βοηθάει στην άπορρόφησιν τών θρεπτικών συστατικών (ca, mg) κ.ά.
2. Καταστέλλει τις φλεγμονές πού χρονίζουν στον οργανισμό καί καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.
3. Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει τήν ανάπτυξιν και μετάστασιν του καρκίνου).
4.
Περιέχει τό βασικό αμινοξύ Λυσίνη (Lycin) πού ενισχύει τό ανοσοποιητικό
σύστημα και είναι τό βασικό στοιχείο στην βιοχημική λειτουργία του
εγκεφάλου.
Γ. Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ «Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ» ΣΣ. 443-451
ΠΗΓΗ: http://dicoccum-dikoko.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου