ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Σπατάλη Α.Ε.

Σπατάλη Α.Ε.

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός



Νέα, άκρως ενδιαφέροντα, στοιχεία σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες του 2010 και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, που κατέληξαν σε bonus και υπερωρίες των πολιτικών υπαλλήλων των υπουργείων, σε τηλεφωνικούς λογαριασμούς και «δωράκια» δημοσίων σχέσεων, σε μετακινήσεις αλλά και σε άγνωστες δαπάνες, προκύπτουν από τα όσα κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Η zougla.gr αποκαλύπτει σήμερα τα ποσά που δαπανήθηκαν, προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες 14 υπουργείων και των δημόσιων υπηρεσιών που ανήκουν σε αυτά.

Ο λογαριασμός για τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Εργασίας, Οικονομίας, Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη, ανήλθε στα 108 δις ευρώ. Το ποσό είναι δυσθεώρητο, αν αναλογιστούμε ότι αντιστοιχεί περίπου στο 1/4 του δημόσιου χρέους της χώρας μας.

Δείτε τον απολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή



Εκτός προϋπολογισμού ο κ. Παπακωνσταντίνου

Το ιλαροτραγικό της υπόθεσης είναι ότι το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο για την περιστολή των κρατικών δαπανών αλλά και τον καταρτισμό του προϋπολογισμού, το Υπουργείο Οικονομικών, κατόρθωσε επί ημερών του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να «σπαταλήσει» 23 δισεκατομμύρια ευρώ από το ποσό που είχε αρχικά υπολογισθεί. Ενώ οι προϋπολογισθείσες πιστώσεις έφθαναν τα 45 δις ευρώ, το ποσό που τελικά δαπανήθηκε ήταν 68 δις ευρώ. Αυτό και εάν αποτελεί κατόρθωμα…!

65 εκατ. ευρώ οι δημοτικές εκλογές

Το ποσό που δαπανήθηκε για τα έξοδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μαζί με τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του, άγγιξε τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι 48 εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν (εν είδει χρηματοδότησης) στα πολιτικά κόμματα, ενώ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010 δαπανήθηκαν 65 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικό κόστος; 113 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων δαπανήθηκε για τις αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων (μόνιμων αλλά και εκείνων που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου). Συνολικά οι αμοιβές ανήλθαν σε 478 εκατομμύρια ευρώ.

Από εκεί και πέρα, για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκταμιεύθηκαν 33 εκατομμύρια ευρώ, για την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου 27 εκατομμύρια ευρώ, για τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης 6,3 εκατομμύρια ευρώ και για το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού 13,5 εκατομμύρια ευρώ.

Υπουργείο Εξωτερικών

Οι δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2010 άγγιξαν τα 364 εκατομμύρια ευρώ. Η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών κόστισε στους Έλληνες πολίτες το ποσό των 119.249.841 ευρώ, ενώ για τις δαπάνες των διπλωματικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών εξωτερικού εμπορίου εκταμιεύθηκαν 241,5 εκατομμύρια ευρώ.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το υπουργείο επί ημερών του κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη ανήλθε στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την κεντρική υπηρεσία ΥΠ.Ε.ΘΑ δαπανήθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ, το ΓΕΕΘΑ απορρόφησε 26 εκατομμύρια, η ΕΛΔΥΚ 11 εκατομμύρια, ενώ η ΜΑΕΔΥ 21 εκατομμύρια ευρώ. Για την ΕΥΠ δαπανήθηκαν 44.738.734 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλούν οι δαπάνες για τους πολιτικούς υπαλλήλους και για τις μετακινήσεις, καθώς κόστισαν 269 εκατομμύρια ευρώ και 239,7 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Υπουργείο Υγείας

Για το νευραλγικό υπουργείο δαπανήθηκαν έξι δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα πέντε δισεκατομμύρια αφορούσαν στις δαπάνες για την υγεία και 931 εκατομμύρια δαπάνες για την Πρόνοια.

Τα περισσότερα χρήματα δόθηκαν για τις αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων (τακτικοί και αορίστου χρόνου) που ξεπέρασαν τα 2.5 δις ευρώ, αλλά και τις επιχορηγήσεις σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ιδρύματα και οργανισμούς υγείας) που άγγιξαν τα 2.3 δις ευρώ.

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο λογαριασμός για το συγκεκριμένο υπουργείο αλλά και τις υπηρεσίες του ανήλθε στα 717 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος δόθηκε για αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων σε δικαστήρια, σωφρονιστικά ιδρύματα, ιατροδικαστική υπηρεσία, ελεγκτικό συνέδριο. Δαπανήθηκαν 558 εκατομμύρια ευρώ. Για πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές δόθηκαν 92.5 εκατ. ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες υπηρεσίες 27.6 εκατομμύρια ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας

Το κονδύλι για το υπουργείο του οποίου προΐσταται η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου με τις τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε βιβλία, κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, ανήλθε στα 6.2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση δόθηκαν δύο δισεκατομμύρια ευρώ, για τη δευτεροβάθμια 2.4 δισεκατομμύρια ευρώ και για την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού 49.6 εκατομμύρια ευρώ. Από εκεί και πέρα, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς απορρόφησε 3.6 εκατομμύρια ευρώ, η Ακαδημία Αθηνών 11.8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δόθηκαν τρία εκατομμύρια ευρώ.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

«Ακριβό» -για το οικονομικό έτος 2010- υπήρξε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση, αναλύοντας τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Σαχινίδης, είναι το γεγονός ότι 400 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για δαπάνες, οι οποίες όμως δεν εντάσσονται σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. Παράλληλα, 60 εκατ. ευρώ δόθηκαν για έξοδα λοιπών υπηρεσιών, ενώ οι επιχορηγήσεις σε ΟΤΑ και λοιπούς βιοτεχνικούς, βιομηχανικούς και τουριστικούς οργανισμούς άγγιξαν τα 435 εκατομμύρια ευρώ.

Το συνολικό κόστος του εν λόγω υπουργείου και των υπηρεσιών που εντάσσονται σε αυτό έφθασε το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ.

Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Η συνολική δαπάνη για το, πρώην, σύνθετο υπουργείο ανήλθε στα 1.357.660.878 ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 18 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Αντίθετα, για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτική εκταμιεύθηκαν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου! Εντύπωση προκαλούν τα ποσά που δόθηκαν για κρατικές προμήθειες της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες κόστισαν στους Έλληνες φορολογούμενους 4 εκατομμύρια και 2 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα…

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011, 15:24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...