ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτοποριακή γονιδιακή έρευνα: ο απών σύνδεσμος της προγονικής καταγωγής των Ιουδαίων Eυρωπαίων

Ο Eran Elhaik, ένας Ισραηλινοαμερικανός γενετιστής, που εργάζεται στο Johns Hopkins School of Public Health, δημοσίευσε πρόσφατα την έρευνά του στο διάσημο περιοδικό Genome Biology Evolution. Η πρωτοποριακή μελέτη, «O απών σύνδεσμος της προγονικής καταγωγής των Ιουδαίων Ευρωπαίων», που αναφέρεται στην αντιπαραβολή των εκ της Ρηνανίας και εκ του Χαζαρικού χαγανάτου υποθέσεων, τινάζει στον αέρα την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι σήμερα οι Ιουδαίοι είναι απόγονοι του λεγομένου «περιουσίου λαού», των αρχαίων δηλαδή Ισραηλιτών–Χαναανιτών, οι οποίοι σύμφωνα με τον βιβλικό μύθο κατοικούσαν στην γη της Ιουδαίας (http://gbe.oxfordjournals.org/content/5/5/1021.full.pdf+html).

Η έρευνα του Elhaik καταδεικνύει ότι οι σημερινοί ιουδαϊκοί πληθυσμοί είναι κυρίως απόγονοι τουρκικής καταγωγής. Είναι οι Ιουδαίοι προσήλυτοι γνωστοί ως Χαζάροι, οι οποίοι ζούσαν στην χώρα, που είναι τώρα η Ρωσία.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στα γενετικά δεδομένα των Χαζάρων, ο Elhaik χρησιμοποίησε μια μεθόδο, που ασκείται συχνά από τους ερευνητές στον τομέα του. Έκανε χρήση των δεδομένων από τους λαούς που συνδέονται στενά με τους Χαζάρους: τους Γεωργιανούς, τους Καυκάσιους και τους Αρμένιους.

Οι λαοί αυτοί αποτελούν μέρος του ιδίου γενετικού μείγματος. Ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, ο Elhaik, ανακάλυψε το στοιχείο των Χαζάρων, το κυρίαρχο στοιχείο στο γενετικό προφίλ των Ιουδαίων της Ευρώπης.

Η ανάλυση από την μελέτη του γονιδιώματος καταδεικνύει ένα ποσοστό 38 τοις εκατό για τους Ιουδαίους της Κεντρικής Ευρώπης και 30 τοις εκατό για τους Ιουδαίους της Ανατολικής Ευρώπης. Σχετικά με τα πορίσματα της μελέτης του, ο Elhaik ισχυρίζεται ότι είναι τεκμηριωμένα και λέει:

«Αυτή είναι η πρώτη επιστημονική εργασία που αποκαλύπτει την χαζαρική υπόθεση, απορρίπτοντας την υπόθεση της Ρηνανίας και μαζί με αυτήν 40 περίπου χρόνια έρευνας». Σημειώνει δε ότι: «Προηγούμενες μελέτες υποθέτουν ότι οι Ιουδαίοι αποτελούν μια ομάδα, που είναι γενετικά απομονωμένη από τα άλλα έθνη».


Ο Elhaik απορρίπτει την έννοια ενός «ιουδαϊκού» γονιδιώματος. Η λεγόμενη υπόθεση της Ρηνανίας και το μαγείρεμα των γενετικών βιβλίων, από κάτι λιγότερο από αντικειμενικούς ερευνητές, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν μια προσπάθεια απόδοσης επιφάσεως επιστημονικού κύρους σε μία άποψη μάλλον φανταστική: «ένα λαό/μια εξορία-επιστροφή», ως εκδοχή της ιουδαϊκής ιστορίας.

Ένα άρθρο στο Science Daily περιλαμβάνει ένα περίγραμμα των ιδεών, που διέπουν την εξαιρετικά ύποπτη υπόθεση της Ρηνανίας (Rhineland). Η υπόθεση της Ρηνανίας ήταν η ευνοημένη, μέχρι τώρα, εξήγηση για την προέλευση των σημερινών Ευρωπαίων Ιουδαίων.

Το σενάριο αυτό θέλει τους Ιουδαίους να κατάγονται από φυλές Ισραηλιτών– Χαναανιτών οι οποίοι μετοίκησαν από τους Αγίους Τόπους στην Ευρώπη τον 7ο αιώνα, μετά τη Μουσουλμανική κατάκτηση της Παλαιστίνης. Στη συνέχεια, στις αρχές του 15ου αιώνα, μια ομάδα περίπου 50.000 από αυτούς αναχώρησε από την Γερμανία, συγκεκριμένα την Ρηνανία, για την Ανατολή.

Εκεί διατήρησε υψηλή ενδογαμία, και παρά τους πολέμους, τις διώξεις, τις ασθένειες, επιδημίες και οικονομικές δυσκολίες, ο πληθυσμός τους επεκτάθηκε γρήγορα σε περίπου 8 εκατομμύρια στον 20ο αιώνα. Λόγω της αληθοφάνειας μιας τέτοιας εκδοχής, αυτή η ταχεία επέκτασι εξηγήθηκε από τον καθηγητή Harry Ostrer, τον Δρ, Gil Atzmon και τους συνεργάτες τους, ως ένα θαύμα.

Σύμφωνα με την υπόθεση της Ρηνανίας, οι Ιουδαίοι της Ευρώπης θα ήταν παρόμοιοι με όλους τους άλλους και θα είχαν μια κυρίαρχη καταγωγή από την Μέση Ανατολή. Αυτή η προηγουμένη έρευνα για το υποτιθέμενο «ιουδαϊκό γονιδίωμα», που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες όπως ο Harry Ostrer, είναι βαθιά προβληματική και αμαυρώθηκε από σοβαρά προβλήματα.

Είναι εξαιρετικά σοβαρό το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, ο Ostrer με καθαρά αντιεπιστημονικό τρόπο προσπάθησε να δώσει εξήγηση για τα 8 εκατομμύρια ισχυρού πληθυσμού των Ιουδαίων της Ανατολικής Ευρώπης, στα τέλη του 20ου αιώνα, καταφεύγοντας στο παράλογο αξίωμα ότι μόνο ένα «θεϊκό θαύμα» μπορεί να του αποδοθεί. Σε σχέση με παλαιότερες έρευνες, ο Elhaik είπε ότι έλειπε:

«Η εμπειρική βάση, που μερικές φορές έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τον εαυτό της και προσφέρει συμπεράσματα, που είναι απλώς μη πειστικά... Έχω την εντύπωση ότι τα αποτελέσματά τους γράφτηκαν πριν ξεκινήσει η έρευνα. Πρώτα εκσφενδόνισαν το βέλος τους και στη συνέχεια ζωγράφισαν τον στόχο γύρω από αυτό».

Εκτός από το μυστήριο της εκτίναξης του πληθυσμού, το γεγονός είναι ότι, όπως το θέτει ο Elhaik: « Η Γίντις (Υiddish), η γλώσσα των Ιουδαίων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ξεκίνησε ως μια σλαβική γλώσσα». Μόνο αργότερα χαρακτηρίστηκε ως μια διάλεκτος της γερμανικής των αριστοκρατών.



Η διατριβή του Ισραηλινού ακαδημαϊκού, Δρ. Shlomo Sand, ο οποίος δημιούργησε τρικυμία με το βιβλίο του: «Η εφεύρεση των Ιουδαίων» (μεταφρασμένο ήδη σε 22 γλώσσες), δικαιώθηκε από την έρευνα του Elhaik. Σε ένα προηγούμενο άρθρο γίνεται συζήτηση για το βιβλίο του Sand.

Ο Shlomo Sand μίλησε με ειλικρίνεια σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Haaretz, σχετικά με τις απόψεις του για τις προηγούμενες μελέτες, που έχουν δημοσιευθεί από τον Ostrer, επίσης δε για τους λόγους, για τους οποίους δημοσιεύθηκαν. Ο Sand είπε:

«Για ένα βλάκα σαν κι εμένα, η γενετική εμφανίζεται πάντα με φωτοστέφανο - ως μια ακριβής επιστήμη, που ασχολείται με ποσοτικά ευρήματα και τα συμπεράσματα της οποίας είναι αδιαμφισβήτητα. Ανακάλυψα γενετιστές, Ιουδαίους γενετιστές, των οποίων η γνώση της ιστορίας τελείωνε σε ό,τι ήταν απαραίτητο για τις εξετάσεις εγγραφής τους σε κάποια διάσημη Σχολή.

΄Ετσι θα περιέγραφα τις γνώσεις μου περί βιολογίας. Στο γυμνάσιο είχανε μάθει ότι υπάρχει ένα ιουδαϊκό έθνος και βάσει αυτής της ιστορικής αφήγησης, ανακατασκεύασαν τα επιστημονικά ευρήματά τους».

Ο Sand πρόσθεσε: «Είναι πολύ εύκολο να επιδείξεις ορισμένες διαπιστώσεις, περιθωριοποιώντας παράλληλα τις άλλες και να παρουσιάσεις τη μελέτη σου ως ακαδημαϊκή έρευνα. Σε γενικές γραμμές, η εξειδίκευσι στον τομέα της γενετικής μπορεί να δημιουργήσει ένα απίστευτα υψηλό επίπεδο αγνοίας στην ιστορία».

Η νέα έρευνα θέτει ερωτήματα για τον μύθο, που κυκλοφορεί, ότι δηλαδή οι Ιουδαίοι του Ισραήλ είναι μια ομοιογενής φυλή ανθρώπων, γόνοι των αρχαίων Ιουδαίων. Η μελέτη δείχνει ότι, ενώ η σύνδεσι με την Μέση Ανατολή είναι επίσης παρούσα, η πηγή φαίνεται να είναι η Μεσοποταμία.

Όπως επισημαίνει ένα άρθρο με τίτλο: «Η Αποτυχία του Μεσσία», «η πιθανότητα αυτή είναι σημαντική διότι αν αποδειχθεί αληθής, θα μπορούσε να συνδέσει τους Ευρωπαίους Ιουδαίους με το Ισραήλ. Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό είναι αληθές, αυτή η σύνδεση είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού γονιδιώματος, ένα ποσοστό τόσο μικρό, που φέρεται στατιστικά ως μη ικανοποιητικό, για να αποδεικνύει πως η καταγωγή των Ιουδαίων είναι το Βασίλειο του Ιούδα της βιβλικής γης του Ισραήλ».

Οι αμφιβολίες σχετικά με την υπόθεση της Ρηνανίας δεν είναι ακριβώς νέες. Εχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με την προέλευση των Ιουδαίων της Ευρώπης από τον Αμερικανό συγγραφέα Arthur Koestler, ένα Ιουδαίο Ασκενάζι.

Στο βιβλίο του «Η δέκατη τρίτη φυλή», ο Koestler αναφέρει την πιθανότητα οι Ασκενάζι Ιουδαίοι να μη κατάγονται από τις 12 φυλές του Ισραήλ, αλλά από τους Χαζάρους. Η Χαζαρική θέσι είναι κεντρική στο έργο του Shlomo Sand, ο οποίος απορρίπτει την ιδέα του «έθνους-φυλής» με κοινή καταγωγή.

Μάλλον, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι Ισραηλινοί Ιουδαίοι είναι απόγονοι διαφόρων διάσπαρτων λαών σε πολλές διαφορετικές χώρες, όπου μεταστράφηκε η θρησκεία των κατοίκων σε ιουδαϊκή θρησκεία. Μερικές φορές πιστεύεται ότι ο Ιουδαϊσμός δεν είναι μια θρησκεία προσηλυτισμού, αλλά αυτό δεν ήταν καθόλου η περίπτωση κατά τη διάρκεια της περιόδου Hasmonean (ελληνιστικοί χρόνοι), για παράδειγμα, όταν η μάζα μεταστράφηκε και υιοθέτησε τον Ιουδαϊσμό.

Ο Sand υποστηρίζει πειστικά και με σαφήνεια ότι η σιωνιστική εκδοχή των Ιουδαίων, ως «μυθικός λαός», με μια θεϊκή αποστολή έχει οδηγήσει σε βαθιά ρατσιστική σκέψη. Επισημαίνει κυρίως ότι η κακή χρήση της γενετικής για τον χαρακτηρισμό ανθρώπων ή εθνών είναι ακριβώς ό,τι έπρατταν οι Ναζί, και δικαίως την θεωρεί επικίνδυνη.

Τέλος, τεράστιος έπαινος πρέπει να αποδοθεί, στον Eran Elhaik, για το θάρρος που επέδειξε, αντιτάσσοντας την επιστημονική αλήθεια κατά μέτωπον στο πολιτικό ή το θρησκευτικό καθεστώς. Η έρευνά του έχει ανοίξει την πόρτα για μια πιο ενδελεχή μελέτη της ιουδαϊκής προέλευσης και της ιστορίας.

(Απόδοση από την αγγλική: Vassia Zarif)

Πηγή: http://www.drivebyplanet.com/2013/04/groundbreaking-genome-research-explodes.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...