ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ.
Σ' ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αυξέντιος Καλαγκός: Ο γιατρός των φτωχών παιδιών

Αυξέντιος Καλαγκός

Ο γιατρός των φτωχών παιδιών ή ένας σύγχρονος ιεραπόστολος της ιατρικής



Αυξέντιος Καλαγκός Αν ρωτούσε κάποιος: «Σας λέει κάτι το όνομα Αυξέντιος Καλαγκός; Έχετε ακούσει κάτι γι’ αυτόν;», οι περισσότεροι θα απαντούσαν: «Όχι. Είναι ένα όνομα σαν και τ’ άλλα, και μάλιστα όχι από τα συνηθισμένα». Και με το δίκιό τους. Αφού η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες, τα ΜΜΕ γενικά δεν ασχολούνται με τέτοια θέματα, διότι δεν «πουλάνε», δεν προσθέτουν στη θεαματικότητα, ακροαματικότητα, κυκλοφορία.
Αν όμως η ερώτηση αφορούσε ένα από τα αστέρια του αθλητισμού, της τέχνης, της τηλεόρασης είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες από το βιογραφικό τους και την «πλούσια» δράση τους στα γήπεδα, στα «πάλκα», στα «πλατώ», καθώς και για τα υπέρογκα και προκλητικά «μεροκάματά» τους (από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι και κάποια εκατομμύρια ευρώ το έτος).
Δυστυχώς, αυτό είναι το σύστημα αξιών της κοινωνίας μας. Όσοι ξέρουν να κλωτσάνε ή να χειρίζονται περίτεχνα τη μπάλα, όσοι έχουν ερμηνευτικές ή υποκριτικές ικανότητες, όσοι καταφέρνουν να γεμίζουν τα «παράθυρα» της τηλεόρασης, αυτοί αμείβονται παχυλότατα και είναι ευρύτερα γνωστοί. Αντίθετα όσοι γνωρίζουν πώς να θεραπεύουν τους ανθρώπους και να σώζουν ζωές, όσοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στα εργαστήρια ή στις βιβλιοθήκες προάγοντας την επιστήμη και βελτιώνοντας τη ζωή, με συνείδηση και χωρίς εκμετάλλευση του ανθρώπου, αυτοί αμείβονται πολύ λιγότερο από τους προηγούμενους και παραμένουν άγνωστοι στους πολλούς.
Ο Αυξέντιος Καλαγκός γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στην Κωνσταντινούπολη. Το 1984 αποφοίτησε από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο Λονδίνο και στη συνέχεια αφιέρωσε άλλα πέντε χρόνια σπουδών προκειμένου να αφοσιωθεί στην καρδιοχειρουργική παιδιών και νεογνών στο Παρίσι και στις ΗΠΑ. Εγινε τακτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης στα 40 του. Στα χρόνια των μεταπτυχιακών του σπουδών μαθήτευσε κοντά σε σπουδαίους δασκάλους, όπως ο Μαγκντί Γιακούμπ και ο Αλέν Καρπαντιέ. Είναι εφευρέτης της πατέντας «Kalangos Ring», ένα πρωτοποριακό «δαχτυλίδι» που τοποθετείται στην παιδική καρδιά για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και με αυτό από το 2005 έως σήμερα σώθηκαν χιλιάδες παιδιά.
Θα ρωτήσει κάποιος εύλογα: «Και τι το ιδιαίτερο έχει ο Καλαγκός; Υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες επιστήμονες στον κόσμο με τα ίδια ή και καλύτερα χαρακτηριστικά». Το στοιχείο που διαφοροποιεί τον Αυξέντιο Καλαγκό είναι η φιλανθρωπική του δράση, η ανιδιοτελής προσφορά του σε χιλιάδες φτωχά παιδιά ανά τον κόσμο. Όταν στα ελληνικά νοσοκομεία τα φακελάκια βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και αν δεν προκαταβληθεί το ποσό δεν ξεκινάει η επέμβαση, ο Αυξέντιος Καλαγκός έχει αναγάγει τη φιλανθρωπία σε τρόπο ζωής, σε βίωμα. Ο πατέρας του, γιατρός παθολόγος στην Πόλη, πάντα τον συμβούλευε: «Σκοπός σου να μην είναι τα χρήματα, αλλά τα έργα. Και να μη γυρνάς την πλάτη σου στις ανάγκες των άλλων». Και αυτός φροντίζει τη συμβουλή αυτή να την κάνει καθημερινά πράξη με μόνη ανταμοιβή το χαμόγελο των παιδιών που έχει σώσει και τη χαρά των οικογενειών τους.
Για το σκοπό αυτό τον Ιούνιο του 1998 μαζί με μία ομάδα συνεργατών του γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου της Γενεύης αναδιαμόρφωσε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα τον ελβετικό οργανισμό «Καρδιές για όλους». Βασικός σκοπός του ιδρύματος είναι να χειρουργούνται δωρεάν άπορα παιδιά στις χώρες, κυρίως, του Τρίτου Κόσμου. Ένας δεύτερος σημαντικός σκοπός είναι η δημιουργία νοσηλευτικών υποδομών και η εκπαίδευση στην καρδιοχειρουργική του ιατρικού δυναμικού αυτών των χωρών. Το εγχείρημα ξεκίνησε από τη Γεωργία και συνεχίστηκε σε άλλες χώρες, όπως Μαυρίκιος, Ερυθραία, Μαρόκο, Αίγυπτος, Αλγερία, Ινδία, Βενεζουέλα, Mαδαγασκάρη, Μοζαμβίκη. Το ίδρυμα μέχρι σήμερα έχει δώσει μια «νέα ζωή» σε 9.000 παιδιά. Ο Αυξέντιος Καλαγκός ταξιδεύει μία εβδομάδα κάθε μήνα σε διάφορες χώρες του Τρίτου Κόσμου για να χειρουργήσει δωρεάν φτωχά παιδιά.
Να πώς ο ίδιος περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του αυτή:
«Έρχεται όμως κάποια στιγμή στη ζωή, που όλοι οι άνθρωποι νιώθουν πως κάποια πράγματα είναι υπεράνω των δυνάμεών τους.
Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια είχα χειρουργήσει ένα δύσκολο περιστατικό στη Μοζαμβίκη. Ένα παιδί τριών ετών με καρδιακή ανεπάρκεια, το οποίο όμως απεβίωσε τρεις ημέρες μετά την επέμβαση και ενώ νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα. Όταν πήγα να συζητήσω τις αιτίες του θανάτου με τη μητέρα του, έμαθα έκπληκτος ότι αυτή η γυναίκα ήταν έγκυος 7 μηνών και μόλις πριν από δύο μήνες είχε χάσει και τον σύζυγό της. Είχε, λοιπόν, πουλήσει τα πάντα για να μπορέσει να μεταφέρει το άρρωστο παιδί της από το χωριό στην πρωτεύουσα, στο ιατρικό μας κέντρο, ενώ ταυτόχρονα την είχαν εγκαταλείψει φίλοι και συγγενείς. Το κλάμα και ο πόνος αυτής της γυναίκας που δεν είχε χρήματα ούτε για να θάψει το παιδί της με έκαναν να καταλάβω, με τον πιο σκληρό τρόπο, τι σημαίνει ζωή.
Της έδωσα αμέσως όλα μου τα χρήματα, όλο μου το μισθό και ζήτησα από τον διευθυντή του ιατρικού κέντρου να της δώσει δουλειά στο μαγειρείο της μονάδας, όπως και έγινε. Σήμερα είναι ευτυχισμένη. Γέννησε τελικά δύο παιδάκια και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δουλεύει στο ίδιο κέντρο.
Είναι αυτές οι συνθήκες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που μου δίνουν την εντύπωση πως ορισμένα πράγματα εξακολουθούν να είναι υπεράνω των δυνάμεών μου, όμως ποτέ δεν λυγίζω.
Βέβαια, για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και το βιοτικό επίπεδο σε αυτές τις χώρες πρέπει οι μεγάλες δυνάμεις να δουν διαφορετικά τις αιτίες της φτώχειας».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Τι άνθρωπος είστε;» απαντάει:
«Πιστός βαθιά. Προέρχομαι από θρησκευτική οικογένεια. Κοιτάζω να κάνω καλά πράγματα, γιατί αυτό καλύπτει μιαν ευαίσθητη πλευρά του χαρακτήρα μου. Και δεν έκλεισα ποτέ τα μάτια μου στους άλλους. Λέω ότι ο Θεός σου δίνει τα υπόλοιπα, όταν έχεις ένα θετικό προορισμό στη ζωή σου».
Είναι πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα για την ατομικιστική και ωφελιμιστική εποχή μας το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα στον κόσμο άνθρωποι με φιλάνθρωπα αισθήματα και ενεργό ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...